Pátek, 29. března 2024

Ústí nechá změřit škodliviny v ovzduší

Ústí nechá změřit škodliviny v ovzduší

Vaňov/Strážky - Ústí nad Labem nechá provést srovnávací měření znečišťujících příměsí ve vzduchu v lokalitě Vaňov a Strážky. Měření bude porovnávat současný stav se stavem po zprovoznění trasy dálnice D8 mezi Ústím a česko-německými hranicemi, kdy výrazně vzroste kamionová i osobní doprava. Řekl to mluvčí města Milan Knotek.

Odborníci budou měřit množství látek, které znečišťují ovzduší, letos v létě a v létě příští rok. "Letní dobu jsme zvolili proto, aby měření nebylo ovlivněno emisemi z vytápění rodinných domků," uvedl Knotek. Měřen bude benzen, oxidy dusíku, polétavý prach, toxické prvky, jako olovo, a další látky. První etapa měření bude stát 145 000 korun, uvedl Knotek.

Na konci letošního roku bude zprovozněna dálnice D8 z Trmic k česko-německé státní hranici. Směrem od Prahy dálnice končí v Lovosicích. Přes České středohoří, kde dálnice chybí, budou muset řidiči jezdit po místních silnicích. Stavět se navíc nezačne ani letos. Investorovi, kterým je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), chybí několik povolení.

Na úsek přes České středohoří, dlouhý 16,4 kilomeUu, má ŘSD pravomocné územní rozhodnutí. "Chybí nám dvě poslední rozhodnutí kvůli ochraně životního prostředí. Příští rok bychom mohli požádat o stavební povolení a doufám, že i začít," řekl již dříve šéf ŘSD Petr Laušman. Termín zahájení stavby přitom ŘSD již několik let oddaluje kvůli soudním sporům s ekologickými sdruženími.

Z Prahy přes Ústí do Drážďan po dálnici by se řidiči podle Laušmana mohli svézt v roce 2009. Miroslav Patrik ze sdružení Děti Země řekl, že podle něj to bude o rok později.

Provoz na dálnici D8 bude zřejmě kvůli chybějícímu úseku přes České středohoří omezen. "Pokusíme se, aby kamiony přejížděly hranice na D8 pouze v jednom směru," uvedl Laušman. ŘSD nyní opravuje komunikace, které po otevření přeshraničního úseku budou nejvíce zatíženy,

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů