Čtvrtek, 28. března 2024

Nová opatření na podporu bioodpadů

Nová opatření na podporu bioodpadů
Poslanecká sněmovna schválila letos v květnu novelu zákona o odpadech, která mj. obsahuje významná opatření na podporu recyklace odpadů v obcích, konkrétně biologicky rozložitelných odpadů (bioodpadů). Tato hlavní opatření, která jsou v novele uvedena v rámci nových § 33a § 33b, nabudou účinnosti dnem 1. dubna 2007.

Organická hmota z údržby zeleně a ze zahrad, zbytky jídel z domácností, z jídelen, restaurací a další, to vše jsou bioodpady, které tvoří více než 40 % z celkového množství odpadu vznikajícího v obcích a městech. Tříděný sběr a recyklace těchto bioodpadů jsou u nás na rozdíl od Rakouska nebo Německa naprosto nedostatečné. Nová právní úprava sice nepřikazuje obcím a městům povinnost zavést tříděný sběr bioodpadů či postavit obecní kompostárnu, ale stanovuje pravidla v oblasti nakládání s bioodpady, což přispěje k recyklaci tohoto druhu odpadu.

Novela například upravuje proces povolování provozu malých kompostáren s roční kapacitou do 150 tun bioodpadů. Ve srovnání se stávající praxí bude stačit jen kladné vyjádření obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Podstatným přínosem nové úpravy bude rovněž to, že zmocňuje Ministerstvo životního prostředí, aby ve spolupráci s příslušnými ministerstvy vydalo vyhlášku, která stanoví jasná pravidla pro nakládání s bioodpady, a dále podpoří rozvoj ekologicky šetrných zařízení, jako jsou kompostování, anaerobní digesce (výroba bioplynu), či mechanicko- biologická úprava. Novela zákona a navazující vyhláška by tak měly zjednodušit současné příliš přísné požadavky na výstavbu a provoz zařízení na zpracování bio- odpadů a určit tyto požadavky odlišně v závislosti na kapacitě těchto zařízení a na druzích zpracovávaných odpadů.

Dalším významným cílem schválené právní normy je snaha pomoci řešit problémy s odbytem vyrobených kompostů a umožnit jejich lepší uplatnění na trhu. Pokud ji podepíše i prezident, je možné v blízké době očekávat lepší kvalitu i množství recyklovaných bioodpadů a vyšší ochranu životního prostředí. Zásadní roli pro naplnění těchto společensky žádoucích přínosů bude mít Ministerstvo životního prostředí, které musí zpracovat a schválit již zmíněnou vyhlášku o bioodpadech. Zejména na jeho přístupu bude záležet, kdy a jak se pozitivní přínosy novely zákona o odpadech projeví v praxi.

Podrobnější informace je možné nalézt na biom.cz

Co je CZ Biom

CZ Biom - České sdružení pro biomasu je nevládní nezisková a profesní organizace podporující rozvoj využívání biomasy jako obnovitelné suroviny, rozvoj fytoenergetiky, kompostárenství a využití bioplynu v ČR.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů