Pátek, 19. dubna 2024

Netřídíte odpad? Můžete skončit u soudu

Netřídíte odpad? Můžete skončit u soudu

Třídění odpadu berou v Anglii vážně. A to tam ani ve vládě nemají Zelené. Když v ostrovní zemi opovrhujete recyklací, můžete na to zle doplatit.

Přesvědčila se o tom na vlastní kůži šestatřicetiletá Donna Challiceová. Úřad města Wonfordu ji zažaloval za znečištění odpadu. Šestkrát po sobě ji přistihli, jak vyhazuje do kontejneru pro odpad k recyklaci nevhodné odpadky. Challiceová je nyní obviněna z trestného činu úmyslného znečišťování a půjde k soudu.

Je to první žaloba tohoto druhu v Anglii. V zemi od letošního roku platí přísný zákon Clean Neighbourhoods Act, tedy zákon o čistých čtvrtích. Umožňuje, aby hříšníci, kteří do zelených ekokontejnerů házejí špatný odpad, přímo na místě dostali pokutu 100 liber, to je přes čtyři tisíce korun.

Za opakované porušení pravidel recyklace může provinilec stanout před soudcem, kde dostane ještě vyšší pokutu.

"Stačí, aby kdosi vyhodil nevhodný odpad, třeba plínky či zbytky potravin, do kontejneru k recyklaci a celá skládka ze stovek domácností je tím znehodnocena," řekl Michael Trim, šéf úklidových služeb Wonfordu, k případu žaloby na Donnu Challiceovou.

KLAUDIA MARKOVÁ
http://www.mojenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů