Pátek, 26. dubna 2024

Teroristé prý chtěli v USA také zakládat lesní požáry

Teroristé prý chtěli v USA také zakládat lesní požáry
New York - Podle Libanonce, který byl nedávno zatčen a obviněn z podílu na přípravě nového atentátu v New Yorku, radikálové také zvažovali zakládání lesních požárů v Kalifornii. S odvoláním na americké představitele to dnes uvedla agentura AP.

AP v pátek sdělila, že Federální úřad pro vyšetřování (FBI) odhalil přípravu útoku, který měl s pomocí zahraničních "mučedníků a velkého množství výbušnin" zasáhnout a zaplavit na podzim důležitou dopravní podzemní tepnu největšího amerického města. V souvislosti se spiknutím byly dosud mimo USA zatčeny tři osoby, mezi nimi Libanonec Ásim Hammúd. Po dalších pěti podezřelých se pátrá.

Jednatřicetiletý Libanonec údajně vypověděl, že zahraniční teroristé chtěli ublížit Spojeným státům i lesními požáry v Kalifornii. Zmínil se i o záměru zaútočit na newyorské metro výbušninami ukrytými v batozích. "Jednalo se jen o součást jejich projednávaných plánů. Nebyly podniknuty žádné kroky k jejich uskutečnění," řekl představitel, který si podle AP s ohledem na pokračující vyšetřování nepřál být jmenován.

Hammúdova rodina odmítá možnost, že by byl Ásim spojen s teroristickou islámskou sítí Al-Káida. Matka obviněného Libanonce uvedla, že syn flámoval, pil alkohol, měl přítelkyně a nenosil nic, co by svědčilo o jeho náklonnosti k radikálnímu islámu.

New York a Washington se staly 11. září 2001 terčem teroristických útoků, při nichž atentátníci unesenými letadly zabili na 3000 lidí. Sebevražednými útočníky byli podle vyšetřovatelů muslimové, kteří do té doby nevzbuzovali zvláštní pozornost u svého okolí a vedli normální život.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů