Čtvrtek, 28. března 2024

Stavba prvního reaktoru nové generace EPR ve Finsku už má roční skluz

Stavba prvního reaktoru nové generace EPR ve Finsku už má roční skluz
Ve stejný den, kdy Tony Blair potvrdil záměr vybudovat šest nových reaktorů ve Velké Británii, oznámila finská společnost TVO, že stavba prvního reaktoru EPR v elektrárně Olkiluoto už nabrala roční skluz. Protože práce na něm začaly právě před rokem, dokončení se navzdory proinvestovaným prostředkům nepřiblížilo prakticky ani o den.

Finsko se v roce 2003 rozhodlo v lokalitě Olkiluoto-3 vybudovat první prototyp reaktoru tzv. třetí generace, který má mít oproti dosavadním jaderným elektrárnám vyšší bezpečnost. Dodavatel, kterým je konsorcium francouzské společnosti Areva a německého Siemensu, se také zavázal vybudovat celý blok na klíč za pevnou cenu a za mimořádně výhodných ekonomických podmínek. To umožnily francouzské státní garance, bylo důvodem k dosud nerozhodnuté stížnosti u Evropské komise. Podrobnosti o historii projektu najdete v našem článku z 12. března zde http://www.wisebrno.cz/index.php?p=clanek&id=122.
Již letos v lednu ale finská elektrárenská společnost TVO přiznala, že projekt nabírá značné zpoždění. Tehdy se oficiálně mluvilo o šesti měsících. Kvůli nedostatečné kvalitě betonu v základech byla dokonce stavba na osm týdnů přerušena. V úterý 12. července – tedy ve stejný den, kdy britská vláda zveřejnila konečnou podobu své nové energetické politiky, podle které chce vybudovat šest takových reaktorů v Británii – zveřejnili Finové informaci o tom, že stavba má zpoždění již dvanáct měsíců. Tiskové prohlášení TVO najdete zde www.tvo.fi.
Podle TVO tak nebude reaktor uveden do komerčního provozu dřív než ve druhém čtvrtletí roku 2010, spustil by jej chtěli ale už na konci roku 2009. Protože původní harmonogram počítal s květnem 2009, spoléhají Finové patrně na to, že se jim podaří skluz částečně dohnat. To je ovšem značně optimistický předpoklad, protože harmonogram výstavby byl napjatý od samého začátku.
Podle ředitele projektu Martina Landtmana má skluz několik příčin. Za prvé se protáhla příprava projektu, jeho schvalování i upřesnění výrobních postupů. Jako další příčinu označil fakt, že se v Evropě už řadu let nový reaktor nestavěl, takže průmysl se teprve musí dostat do potřebného tempa. Jako třetí vysvětlení uvádí to, že „trvalo nějakou dobu, než dodavatelé dosáhli výkonnosti odpovídající nové generaci jaderných elektráren“. To je ovšem značný eufemismus, protože hlavními problémy na straně dodavatelů byla mizerná kvalita betonu a selhání kontrolních mechanismů, jako i špatné svary při výrobě tlakové nádoby reaktoru.
Zdá se tedy, že pilotní projekt, který má otevřít dveře k výstavbě dalších reaktorů EPR ve Francii a ve Velké Británii, je zatím spíše odstrašujícím příkladem. Ukazuje, že od vleklé a technickými problémy prolezlé stavby temelínské elektrárny v 90. letech se toho mnoho na straně jaderného průmyslu mnoho nezměnilo.

Jan Beránek

WISE Brno
Chytalky 24, 594 55 Dolni Loucky, Czech Republic
tel./fax 420-604-207305
skype: janberanek
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů