Čtvrtek, 28. března 2024

Kvůli odpadům v Sosnové hrozí podnikatelce exekuce majetku

Kvůli odpadům v Sosnové hrozí podnikatelce exekuce majetku

Ještě asi 1200 až 1300 tun německého odpadů zůstává v bývalém zemědělském podniku v Sosnové. Šluknovská podnikatelka ho měla legálně zlikvidovat do konce dubna, kvůli překročení stanovené lhůty dostala od ČIŽP pokutu a pokud se situace nezmění, hrozí jí dokonce exekuce majetku.

Výnos z ní by posloužil k likvidaci odpadů. Jejich odvezení na skládku by stálo přibližně 1,25 milionu korun. ČTK to dnes řekla ředitelka České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Liberci Hana Kolářová. Za skladování obrovského množství odpadů dovezených loni tajně z Německa obdržela podnikatelka již před půl rokem pokutu 300.000 korun. "Výši další pokuty zatím neprozradíme," dodala Kolářová. Mohlo jít až o milion korun. Podle Kolářové odpady ze Sosnové nezmizely, protože se nejdříve porouchala technika na jejich odvážení. Podnikatelce ale také došly peníze na platby za jejich zneškodnění nebo za další zpracování.

"Pokud Okresní soud v Děčíně vyhoví našemu návrhu a zavede proti podnikatelce exekuční řízení, bude po ní likvidaci odpadů vymáhat exekutor," uvedla Kolářová.

Pokud by podnikatelka exekutorovy výzvy k odstranění odpadů ze Sosnové ignorovala, směl by jí zabavit majetek. Za získané peníze by pak nechal odpady ze Sosnové odvézt. Na začátku letošního roku v Sosnové bylo asi 2600 tun odpadů a loni na podzim 7000 tun. V odpadech se kromě plastů vyskytovalo také nejvýše sedm procent textilu, dřeva nebo kovů. Soudní znalec v nich neobjevil žádné nebezpečné příměsi, jež by škodily lidskému zdraví a životnímu prostředí.

"Podle hygieniků nehrozí v Sosnové ani žádná infekce," řekla Kolářová.

ČIŽP prověřila, kam podnikatelka odpady ze Sosnové vozila. Zatím inspektoři nezjistili, že by končily v meziskladech nebo v přírodě. Nákladní auta dopravovala odpady buď na skládky, nebo k dalšímu zpracování. K bývalému zemědělskému podniku přijíždějí často policejní hlídky. Nechtějí, aby v Sosnové odpady někdo zapálil jako v Libčevsi na Lounsku. Dým z požáru by zasáhl nejen Sosnovou, kde žije přes 700 obyvatel, ale i okraj čtyřicetitisícové České Lípy. Necelých 50 metrů od skládky stojí 12 domů.

"Na obecní náklady jsme za 20.000 korun objednali postřik domů proti mouchám a dalšímu hmyzu ze skládky. Lidem žádné problémy nedělá ani v současných vedrech. Odpady už naštěstí jsou pouze v budovách," prohlásila sosnovská starostka Vlasta Pátková.

V Libereckém kraji leží zhruba 8000 tun německého odpadu v Arnolticích, v Černousích a v Dolní Řasnici na Frýdlantsku. Jde převážně o textil a o plasty. Ze všech míst musí zmizet do konce září. V Arnolticích a v Dolní Řasnici vznikají třídicí linky a odpady z nich poputují k dalšímu zpracování. Podnikatelka z Frýdlantu dostala za nelegálně dovezené odpady pokutu 250.000 korun.

http://www.i-noviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů