Středa, 24. dubna 2024

Obce uzavřely dobrovolný svazek Kanalizace a voda Křivoklátsko

Obce uzavřely dobrovolný svazek Kanalizace a voda Křivoklátsko

Nové Strašecí -- Město Nové Strašecí a deset obcí na Rakovnicku uzavřely smlouvu o vytvoření dobrovolného svazku obcí Kanalizace a voda Křivoklátsko. Počet obcí není konečný, další mohou ke sdružení během času přistoupit. Svazek by měl zvýšit šance při žádosti o evropské dotace na zlepšení vodohospodářské situace na Křivoklátsku. Novinářům to dnes řekl novostrašecký starosta Jakub Kleindienst.

"Při podání skupinového projektu máme mnohem větší šance dosáhnout na evropské peníze," uvedl.

Za hlavní vodohospodářský úkol na Křivoklátsku považují snížení znečištění vody a zlepšení jakosti pitné vody. Proto zde uvažují o výstavbě a rekonstrukci kanalizací a čistíren odpadních vod. Na projekt za zhruba 370 milionů korun chce svazek obcí Kanalizace a voda Křivoklátsko na podzim požádat o dotaci z evropského Fondu soudržnosti, která může činit 85 procent ceny projektu. Zbytek by mohl být podle Kleindiensta hrazen z fondů ministerstva životního prostředí nebo přímo obcemi podle velikosti infrastruktury na jejich území.

"Na jaře 2007 bude jasné, zda evropskou dotaci dostaneme a v případě úspěchu bychom museli začít stavět do dvou let od přiznání peněz," uvedl starosta.

Problémy s kvalitou vody a kanalizací se na Křivoklátsku týkají více než 10 000 obyvatel, v letních měsících navíc jejich počet narůstá příjezdem množství rekreantů. "Pokud nezačneme s rekonstrukcí a výstavbou, do pěti let se stávající nevyhovující vodohospodářský systém na Křivoklátsku zhroutí," uvedl Kleindienst.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů