Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

SEATTLE - Členovia populárnej americkej skupiny Pearl Jam venovali 100 000 dolárov na ekologické účely. Zdôrazňujú najmä význam čistých energií a potrebu zmierniť vypúšťanie škodlivín v ovzduší.
Gitarista Stone Gossard pre periodikum Post-Intelligencer v Seattle povedal, že kapela skúmala, koľko energie spotrebuje počas koncertného turné. Zistila, že pri poslednej šnúre vypustila asi 5000 ton oxidu uhličitého do životného prostredia.
Sumu od hudobníkov si medzi seba rozdelí deväť ekologických organizácií.

Čínské ministerstvo pozemkových zdrojů dnes oznámilo, že Čína v posledních dnech v jihočínském moři objevila ložisko přírodního plynu se zásobou 100 miliard kubických metrů. Je to největší ložisko objevené v jihočínském moři. Toto ložisko je 250 kilometrů severně od Hongkongu.

Žinkovy - Řadu let obec Žinkovy hyzdila černá skládka. S tím ale představitelé obce v současné době pěkně zatočili. Hromadnou skládku nechali uklidit a zajistili rovněž odvoz odpadu. Tato skládka byla totiž jedna z největších na Nepomucku. "Černou skládku průběžně likvidujeme. Už teď to tam ale vypadá podstatně lépe, než předtím," říká starosta Žinkov Jiří Pomahač. "Na místě bývalé skládky navíc provádíme namátkovou kontrolu tak, aby se zde zamezilo jakémukoliv dalšímu ukládání odpadu," dodává starosta.
Pokud si lidé nebudou s odložením některého druhu odpadu vědět rady, měli by se obrátit na Obecní úřad v Žinkovech. "S každým tu zkonzultujeme možnosti, jak s odpadem naložit. Odpovědnost za čistotu životního prostředí je přece věcí nás všech," dodává žinkovský starosta.
Jak s místem bývalé skládky po kompletní likvidaci obec Žinkovy naloží, je zatím nejasné. "Těch možností je řada. Máme připraveno několik různých variant, podstatné je ale celou věc směrovat k tomu, aby se na vybraný směr daly čerpat prostředky z národních i nadnárodních fondů," konstatuje Jiří Pomahač.

Prahu i střední Čechy trápí nelegální odpad
Problémy z velké části působí chybně nastavená legislativa * Chybějí kontrolní pracovníci
Likvidace výkopové zeminy se stala problémem rekultivované skládky v Libuši. Ačkoliv se provozovatel skládky hájí bohulibým záměrem, inspekce ho chce potrestat pokutou.

LIPNO - Turisté mají každý den od 10 do 16 hodin možnost navštívit informační centrum vodní elektrárny Lipno. Expozice má několik tematických částí: Povltaví, výstavba vodních elektráren Lipno I a Lipno II, jejich současný provoz, životní prostředí v lokalitě elektrárny i stručné představení obcí Lipenska.

Příbramsko - Zákaz koupání na Orlické ani Slapské přehradě hygienici nevydali. Potvrdil to tento týden vedoucí příbramského územního pracoviště krajské hygienické stanice Luboš Mandík. "Jsou to jen fámy. Naše zaměstnankyně odebíraly vzorky vody před čtrnácti dny. Voda byla naprosto v pořádku, jen v ní bylo navýšení cykloplanktonu. Vizuálně může nazelenalá voda koupajícím se vadit, zejména pokud vítr do nějakého koutu navane větší množství nevábně vypadajícího planktonu. Rozumně uvažující člověk se jde ale koupat o kus dál," poznamenal. "Na kvalitu vody máme pětistupňovou škálu hodnocení od jedné do pěti. Zatím jsme hodnotili vodu jednotkou a dvojkou. Při trojce doporučujeme, aby se lidé po vykoupání osprchovali, čtvrtý stupeň by mohl dělat problémy zvlášť alergikům, při pátém stupni je zákaz. K tomu není zatím žádný důvod," vysvětlil Mandík. Nové vzorky vody budou mít hygienici k dispozici pravděpodobně dnes.

Predchádzajúci horúci týždeň bol záťažou nielen pre ľudí, ale aj pre lesné zvieratá. "Zriedka sa dá naraziť na jav, aby zvieratá čakali v zástupe na to, kedy sa budú môcť ochladiť v lesných kalužiach," hovorí Miroslav Saniga z Ústavu ekológie lesa SAV. Práve toto však niekoľkokrát videl v uplynulom týždni. "Lesných kaluží je veľmi málo. Objavili sa síce prudké búrky, ale bývali lokálne," hovorí.
Problémy s teplom majú tiež vtáky. "Sledoval som muráriky, ktoré žijú v skalách. Ak sa o skaly oprie slnko, teplota je tu až do 50 stupňov. Muráriky sa pravidelne chodili namáčať do napájadla," hovorí Saniga.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů