Pátek, 19. dubna 2024

Ústí bude třídit více odpadu

Ústí bude třídit více odpadu

První plán odpadového hospodářství má město Ústí. Podle zákona jej muselo zpracovat tak, aby byl v souladu s krajským plánem o odpadech.

Ústí nad Labem - Podle nového plánu bude v příštích pěti letech hospodařit s odpady Ústí.

Město se rozhodovalo mezi dvěma variantami návrhu a nakonec přijalo tu finančně náročnější. "Jsem tomu rád, protože je nejlepší," řekl včera náměstek primátora Tomáš Jelínek (SZSP).

Dodržení plánu si do roku 2010 vyžádá více než 50 milionů korun na výstavbu nových zařízení na úpravu, skladování a přepravu komunálních odpadů. "Předpokládá se, že to zajistí hlavně soukromý sektor," uvedl mluvčí města Milan Knotek.

Právě vysoké náklady byly důvodem, proč pro plán nehlasovali někteří městští zastupitelé za KSČM. "Jsou to obrovské peníze a město je už tak dost zadlužené. Nevěřím, že všechno uhradí někdo jiný," vysvětlil Pavel Vodseďálek, jeden z nich.

Změní se třeba systém sběru využitelných složek komunálního odpadu z dvoukomorového na tříkomorový. To znamená, že místo dvou kontejnerů na ploché a duté obaly budou tři -zvlášť na papír, plasty a sklo. Dále chce město zřídit dva nové sběrné dvory na Severní Terase a Střekově tak, aby byly ve všech obvodech. Zatím jsou jen ve dvou, v centrálním - ve Všebořicích a v neštěmickém - v Krásném Březně.

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů