Pátek, 26. dubna 2024

General Electric se zaměřil na ekologii

General Electric se zaměřil na ekologii
Oteplování atmosféry, nedostatek pitné vody a zvyšující se počet důchodců na Západě. To je jen výběr ze seznamu celosvětových problémů. General Electric, jedna z největších společností na zeměkouli, který měla loni obrat dvakrát vyšší než český státní rozpočet, je pomůže řešit. Aspoň to tvrdí Jeff Immelt, její generální ředitel. "Všechny tyhle hrozby jsou totiž příležitosti", tvrdí. "Má šanci uspět?" ptal minulý rok, když firma ohlásila svou odpovědnou a "zelenou" politiku, prestižní anglický časopis The Economist. Zdá se, že společnost, která minulý týden informovala o svém hospodaření za druhé čtvrtletí - meziroční zvýšení čistého zisku o čtyři procenta na 4,85 miliardy dolarů - tuto šanci má.
První pokusy o ekologické podnikání v osmdesátých letech skončily pro mnoho firem od výrobce chemikálií Dow po dodavatele vody Suez katastrofou. A firmy, které začaly s "ekologickým" programem na začátku století, si vysloužily pošklebky od ekologů. Automobily "zeleného" General Motors nesplňovaly přísné emisní limity v Kalifornii.
Vozy na hybridní pohon - například benzín a elektřinu - jsou přes veškerou reklamu firem spíše hračkou pro bohaté. Kritiku sklidila i největší evropská ropná společnost, britská BP, za svoji kampaň Beyond Petroleum (Dál za ropu). V roce 2004 tvořila přes veškeré vychloubání totiž například výroba elektřiny ze solárních článků a jejich výroba (BP je špičkou v oboru) pouhých 0,14 procenta tržeb firmy. "Ekologické podnikání" zatím nikdy nerostlo tak rychle, jak tvrdily předpovědi.

Trh roste pomalu
Ve Spojených státech několikrát experti ohlašovali roční více než desetiprocentní růst poptávky po ekologických výrobcích - například větrných elektrárnách. Nakonec se ukázalo, že mezi léty 1990 a 2000 se "ekologický" trh zvětšil "jen" o čtvrtinu.
Navíc ekologické technologie jsou stále drahé a často závisejí na podoře státu. "Byznys je o dělání obchodů, nemůže nahrazovat vládu nebo veřejné služby", shrnul to šéf BP lord Browne.
General Electric, společnost založená kdysi Thomasem Edisonem, proto raději nevytváří přehnaná očekávání. Je "ekologická" v tradičních "neekologických" oborech. Může si to dovolit - svoji produkci totiž nabízí dalším velkým firmám, nikoliv konečným spotřebitelům (výjimkou je její banka GE Money Bank).
"Chceme vyrobit třeba ekologičtější motory pro lokomotivy a důležitá je pro nás i výroba elektrické energie čistým spalováním uhlí", říká její šéf Jeffrey Immelt. Lokomotivy by rád prodával do Číny, elektrárny spalující čisté uhlí do Polska, které se prý může stát zkušební laboratoří v této oblasti.

Méně zplodin, méně energie
Ekologické výrobky jsou podle něj ty, které vypouštějí méně zplodin a na vyrobenou jednotku spotřebují méně energie. Jinak řečeno, chce nabídnout ekologičtější, tedy prostě lepší elektrárny a lokomotivy než konkurence.
Lidem, kteří nemají v Africe nebo v Indii pitnou vodu, nabízí GE své čistící a odsolovací zařízení. A neváhá nabádat vlády, aby svým občanům přístup k čisté vodě zajistily.
Pomoci vyrovnat se se stárnutím populace chce General Electric Západu tím, že zvyšuje investice do vývoje nových a patřičně drahých lékařských přístrojů (například "třírozměrného" rentgenu).
Koncern věnuje desítky miliónů dolarů do podpory veřejného vzdělávání - a mimo jiné i díky tomu si může vybírat do managementu ty nejlepší absolventy. Všechno, co koncern dělá, pomáhá řešit světové problémy.
Jde ale zároveň o dobrý byznys, který by fungoval i bez zeleného a sociálního nátěru, poznamenává časopis Economist. Všechny strasti světa jsou vlastně příležitosti, na níž skvěle vyděláme - tak se dají přeložit slova vedení firmy o "zodpovědnosti vůči světu".


General Electric
Burzovní data (v USD)
Kurs akcií k 14. 7. 2006 32,11
Max./min. za 12 měsíců 36,20/32,11
Změna od počátku roku -9,2 %
Data k 31. 12. 2005 (v mld. USD)
Tržby 148,02
Provozní zisk 22,31
Čistý zisk 16,35
Počet zaměstnanců 316 000
Další údaje
Zisk na akcii 1,55 USD/akcie
Výnos vlastního kapitálu 14,85 %
Hlavní akcionáři (v %)
Barclays Global 3,75
Fidelity Management 2,87
Zdroj: Bloomberg
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů