Čtvrtek, 28. března 2024

Plán spalovny v Opatovicích dostanou obce na podzim

Plán spalovny v Opatovicích dostanou obce na podzim

Pardubice -- Vedení akciové společnosti EVO pro výstavbu velké spalovny odpadu v Opatovicích nad Labem na Pardubicku chce na podzim předložit podnikatelský záměr projektu obcím, aby se rozhodly, zda do něj chtějí vstoupit. ČTK to řekl předseda představenstva firmy Jan Čulík. Ještě předtím by měl být záměr zveřejněn na webových stránkách kraje. Zařízení by prý mohlo stát do roku 2010. Čulík spoléhá při výstavbě spalovny na získání evropských dotací a na změnu státního plánu odpadového hospodářství.

Počátkem letošního března Čulík prohlásil, že podnikatelský záměr dokončí společnost nejpozději v květnu a následně s ním seznámí města, obce i veřejnost. Nyní termín posunul na podzim. "Podnikatelský záměr je kompletně připraven, ale osobně bych jej předložil zastupitelům obcí až po komunálních volbách, aby o vstupu do společnosti EVO mohlo rozhodnout až jejich nové vedení," uvedl Čulík s tím, že valná hromada společnosti může rozhodnout jinak.

Firma podle něj ještě nechá zpracovat studii proveditelnosti celého záměru, což potrvá minimálně půl roku. "Nechceme tak vážnou věc uspěchat, musí se dobře připravit. Přesto považuji stále za reálné, že zařízení bude stát v roce 2010," řekl Čulík. Dosavadní záměr by mohl být vystaven na internetových stránkách Pardubického kraje přibližně na konci prázdnin.

Spalovna v Opatovicích by měla likvidovat v první fázi 96 000 tun komunálního odpadu ročně a produkovat 30 000 tun popílku a škváry. Původní svozová oblast zahrnovala celé východní Čechy, nyní se omezuje na okruh do 50 kilometrů. Náklady na výstavbu se odhadují na přibližně dvě miliardy korun, většinu peněz chce firma získat z Kohezního fondu Evropské unie. To však státní plán odpadového hospodářství od letošního roku zakazuje, Čulík chce proto prosadit pro projekt výjimku nebo dosáhnout změny odpadového plánu.

Firmu EVO založil Pardubický kraj loni v říjnu. Podíl by v ní měly získat města a obce z východních Čech. Zatím vyjádřily předběžný souhlas pouze Pardubice, lidé z Opatovic a okolí to v referendu odmítli. Proti výstavbě zorganizovali odpůrci již druhou petiční akci, první podepsalo téměř 4000 lidí. Se spalovnou nesouhlasí ani Královéhradecký kraj a hradecký magistrát. Hradec navrhuje výstavbu odložit a v budoucnu využít jinou spalovací technologii.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů