Pátek, 29. března 2024

Finský reaktor doplácí na sešněrovaný rozpočet, špatnou kvalitu výroby a nedostatek bezpečnostní kultury

Finský reaktor doplácí na sešněrovaný rozpočet, špatnou kvalitu výroby a nedostatek bezpečnostní kultury
            
Finský úřad pro jadernou bezpečnost STUK zveřejnil podrobné výsledky vyšetřování, ve kterém se zaměřil na problémy s realizací nového finského reaktoru. Hlavní dodavatel, francouzská společnost Areva, však kritiku odmítá. Rok po zahájení výstavby prvního exempláře údajně vysoce bezpečného reaktoru třetí generace vidíme nedodržování předepsaných technologických postupů, neschopnost zajistit potřebnou kontrolu kvality, stejně jako neúčinnou snahy státního dozoru situaci napravit. Všechno to silně připomíná situaci při výstavbě jaderné elektrárny Temelín, která ani pět let po uvedení do provozu nebyla schopná ani odstranit technické problémy, ani dát do pořádku papírovou dokumentaci a získat platné kolaudační rozhodnutí.

Ve středu 12. července zveřejnila finská agentura STUK konečnou verzi zprávy o výsledcích inspekce, kterou zahájila letos v březnu a zaměřila ji na dodržování bezpečnostních požadavků při výstavbě prvního exempláře reaktoru EPR (European Pressurized Reactor) ve finské elektrárně Olkiluoto. Oficiální anglické shrnutí i finsky psaná kompletní zpráva je k dispozici na webu STUK zde. Hlavní body kritiky shrnujeme a komentujeme na konci našeho článku, a to včetně některých pasáží, které nebyly zahrnuty do oficiálního anglického shrnutí.

Podle prohlášení Seiji Suksi, která vedla inspekční tým, „bylo velmi obtížné nalézt hlavní příčinu všech problémů, protože se jedná spíš o mnoho navzájem propojených faktorů“. Ačkoliv se potíže údajně netýkaly jaderné bezpečnosti, ale stavebních prací, STUK kritizuje nedostatečnou bezpečnostní kulturu.

Zpráva STUK dále uvádí mimo jiné, že „dohodnutý harmonogram dodávek zjevně podcenil časovou i pracovní náročnost detailního návrhu jaderného bloku“, což se odrazilo i mezi subdodavateli a v dozoru nad průběhem výstavby.

Šéf úřadu STUK Martin Laaksonen výsledky zprávy okomentoval 12. července slovy: „Dodavatelé neohrozili jadernou bezpečnost jako takovou, ale snažili se dosáhnout potřebné bezpečnosti s menšími náklady. Teď vidíme, že to nikam nevedlo, elektrárna se tím naopak prodraží.“ Jedním z příkladů je problém s kvalitou ocelové vystýlky kontejnmentu. Její dodávka byla objednána u německé firmy BNN, ale k překvapení všech zúčastněných ji nechává vyrábět u levnějšího subdodavatele, polské společnosti Energomontaz-Polnoc Gnydia EPG. Ta podle zjištění STUK používá velmi zastaralé a nedovolené výrobní postupy, hlavně při svařování. Navíc vystýlky vyráběla podle již překonané verze projektu, takže v ní například udělala otvory v místech, kde vůbec neměly být.

Ve světle posledního zpoždění a dosavadních potíží prohlásil dokonce i manažer projektu za elektrárenskou společnost TVO Martin Landtman: „Naši dodavatelé podcenili složitost designu nového reaktoru“. Společnost TVO, která si reaktor objednala, podle něj není spokojená s časovými skluzy a „očekává, že dodavatelé přijmou všechna potřebná opatření, aby zpoždění dohnali“. Poznamenal ale také, že „Areva nedokázala během zimy podniknout kroky, které měla a které jsme očekávali“. Ohledně nákladů na výstavbu, které s každým zpožděním a komplikaci narůstají, Landtman pouze zopakoval, že ve smlouvě je uvedena s pevná a konečná cena, kterou TVO za reaktor zaplatí, a že jsou v ní dokonce smluvní pokuty za nedodržení termínů.

Ze zprávy STUK je zřejmé, že podle tohoto úřadu neodpovídá situace na stavbě elektrárny v žádném ohledu běžným standardům. Napjatý rozpočet projektu se odráží i ve výběru dodavatelů a jejich kontrole. Práce často odvádějí firmy, které předložily nejnižší cenovou nabídku, aniž by třeba měly se stavbou jaderné elektrárny jakoukoliv zkušenost. Poslední finský reaktor, Olkiluoto-2, byl uveden do provozu před více než pětadvaceti lety a od té doby se ve Finsku žádná taková zakázka neuskutečnila.

Areva prý navíc v některých případech nespecifikovala dodavatelům přesné parametry, které při stavebních pracích vyžaduje jaderná bezpečnost. Protože i dodavatelé pracují za minimální ceny, odmítají nyní jakékoliv dodatečné požadavky na vyšší kvalitu své práce, než bylo uvedeno v původních smlouvách.

Suksi dodává: „Zaznamenali jsme snahu firmy Areva vyvolat dojem, že za veškeré problémy mohou dodavatelé. Podle nás je ale společnou příčinou potíží manažment celého projektu.“ Zároveň se ale kriticky vyjadřuje i o roli společnosti TVO, která má být provozovatelem budovaného reaktoru. „Zodpovědný personál TVO by si měl uvědomit to, že i když objednal stavbu jaderného bloku na klíč, neznamená to, že může stát stranou. Nakonec to bude právě tato firma, která bude odpovídat za jadernou bezpečnost elektrárny. Tuto zodpovědnost nelze přenášet na dodavatele.“

V neposlední řadě shledala inspekce nedostatky i na svého vlastního úřadu. Ten nemá dostatečné kapacity na to, aby výsledky namátkových inspekcí systematicky analyzoval. Navíc by měl stanovit konkrétnější parametry pro jadernou bezpečnost, protože směrnice Mezinárodní agentury pro atomovou energii jsou příliš všeobecné.

Velmi zajímavá je také reakce dodavatele reaktoru, firmy Areva. Ta se závěry STUK ostře nesouhlasí a hned v den jejich zveřejnění vyjádřila „hluboké překvapení“ s tím, že „zpráva STUK přináší pouze jednostranný pohled“. V rozporu s konkrétními výhradami STUK vůči nedostatkům v předkládané dokumentaci trvá Areva na tom, že o průběhu výstavby informuje „pravidelné a transparentně“. Z toho lze vyvodit, že se problémy s dodržováním kvality pravděpodobně nepodaří v dohledné době vyřešit.

Areva zároveň oznámila, že po dohodě s dozorčí radou vytvoří „rezervy pro případné navýšené náklady, které mohou být způsobeny situací projektu Olkiluoto-3“. Provozní zisk společnosti za první pololetí 2006 prý bude výrazně nižší než předešlém roce. V důsledku kontraktu na dodávku EPR reaktoru Olkiluoto-3 se prý doslova „ziskovost firmy v oblasti výstavby reaktorů a poskytování služeb rozplynula“.

Hned následující den, 13. července, se na pražské burze propadly akcie Arevy o sedm procent, z 519 Euro na 479 Euro.

Naše další články na toto téma:

- http://www.wisebrno.cz/index.php?p=clanek&id=161

- http://www.wisebrno.cz/index.php?p=clanek&id=122


Použité zdroje:

- Nucleonics Week č. 28, 13. 7. 2006

- Shrnutí inspekce STUK na webu, 12. 7. 2006

- pracovní překlad některých pasáží z finské kompletní zprávy STUK


Jan Beránek

WISE Brno
Chytalky 24, 594 55 Dolni Loucky, Czech Republic
tel./fax 420-604-207305
skype: janberanek

>>> Objednejte si zasílání informací a novinek z našich internetových stránek
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů