Sobota, 20. dubna 2024

Vyprahlou Evropou se šíří lesní požáry

Vyprahlou Evropou se šíří lesní požáry
Větší část Evropy v těchto dnech sužují tropická vedra, která kromě zdravotních potíží a škod v zemědělství způsobují na některých místech i ničivé požáry. Teplotní rekord padl v Anglii. Ve Španělsku, Portugalsku, Estonsku a Rakousku hoří lesy, ve Francii umírají lidé.

 

V Německu by letošní léto mohlo podle meteorologů překonat i mimořádně horký rok 2003. Rekordy se očekávají ve čtvrtek. Tisk se snaží pomoci tím, že zveřejnil seznam nejchladnějších míst v Berlíně.

Patří sem například oddělení prodeje ryb v obchodním domě Karstadt nebo pavilon tučňáků v berlínské zoo. Radost může mít turistický průmysl. Spousta Němců totiž hodlá v krásném létě strávit dovolenou ve vlasti. Nadšení panuje například u Baltského moře, kde místní bojují o typická plážová křesla, jež poskytují příjemný stín. Teplota Labe v Hamburku dosáhla téměř 25,5 stupně Celsia.

Ve Francii zemřelo už devět lidí
Ve Francii se stalo obětí současných veder zřejmě už devět lidí. Přehřátí organismu podlehl v úterý večer v Mâconu u Lyonu třiapadesátiletý dělník, který odpoledne pracoval na přímém slunci. Poblíž Bordeaux zemřeli týž den dva lidé ve věku 85 a 81 let, u nichž extrémní teploty zřejmě osudně zhoršily jejich zdravotní potíže. Dnešní francouzský rekord byl naměřen v Bordeaux - 40 stupňů Celsia.

Vláda věnuje situaci velkou pozornost, a to kvůli tragédii, kterou pro Francii znamenala vlna mimořádných veder před třemi lety. Tehdy kvůli nim zemřelo 15 tisíc lidí a úřady a zdravotnické instituce byly tvrdě kritizovány, že na mimořádnou situaci nebyly připraveny.

Pokažená zahradní slavnost u královny, spálené trávníky a přeplněné pláže charakterizují nynější vlnu tropických veder v Británii. Na úterní gardenparty u královny Alžběty II. v Buckinghamském paláci muselo být 39 hostů ošetřeno kvůli přehřátí. V řadě míst v Anglii taje asfalt na vozovkách a obecní správy vysílají posypové vozy s pískem, aby auta rozehřátou hmotu neroztahala a chodci a cyklisté v ní nezůstali přilepení.

Podle očekávání dnes padl teplotní rekord pro červenec. V Charlwoodu poblíž letiště Gatwick jižně od Londýna naměřili 36,3 stupně.

V Rakousku třetí den hoří lesy
Vedro panuje i v Belgii, kde jinak až polovina roku proprší. Radují se hoteliéři na pobřeží Severního moře, kteří mají mnohdy už vyprodáno až do půlky srpna. Podle vodáren stoupá spotřeba vody o 40 až 50 procent oproti obvyklému stavu.

Tropické teploty panují i v sousedním Rakousku. Teploměry opakovaně ukázaly 35 stupňů Celsia. Na Salcbursku u obce Taxenbach již třetí den zuří lesní požár, který strávil již 70 hektarů porostu.

Tři týdny už nepršelo také na většině polského území. Sucho působí starosti polským lesníkům a zemědělcům. Kvůli zvýšenému nebezpečí požárů byl dokonce na mnoha místech zakázán vstup do lesů a sucho rovněž způsobuje, že ceny zeleniny a ovoce letí vzhůru.

Španělsko nadále trápí rozsáhlé lesní požáry, zejména v oblasti Cádizu, kde v průběhu osmi dnů hoří již počtvrté. Muselo být evakuováno na 1500 bytů i jeden velký hotel se 700 hosty. Shořelo 80 hektarů porostů, v úterý to bylo dokonce 190 hektarů.

S rozsáhlým požárem na ploše přes tisíc hektarů bojují i hasiči na severovýchodě Estonska.

Na Slovensku se lesní požár, který vypukl v úterý u obce Pohorelá v Nízkých Tatrách, nepodařilo ani po 24 hodinách uhasit, byl pouze lokalizován. Oheň zasáhl asi tři hektary lesa, o jeho likvidaci se snaží přes 60 hasičů a 45 lesních dělníků.

V Irsku hasiči bojují s velkým požárem porostu, který vypukl na pobřeží zátoky jižně od Dublinu.

Rusko má na rozdíl od většiny Evropy své tropické léto pravděpodobně za sebou. Po minulém týdnu, kdy se teploty pohybovaly kolem 30 stupňů Celsia, klesla v těchto dnech rtuť teploměrů pod 20 stupňů.

Zdroj: www.pozary.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů