Pátek, 29. března 2024

Tříděný odpad? To se nosí. Doslova!

Tříděný odpad? To se nosí. Doslova!

Dokážete si představit bundu vyrobenou z PET lahví? Ne, nezveme vás na žádnou bizarní módní přehlídku. Dost možná vám taková bunda už visí ve skříni.

Tříděný odpad nachází bohaté využití. Tak třeba z recyklovaného plastu se vyrábějí i izolační vlákna pro zimní bundy nebo spací pytle. Někdy PET lahve skončí v zátěžových kobercích.

Papír, který vyhodíte do modrého kontejneru, se vám může do domácnosti vrátit až sedmkrát: někdy jako sešit, jindy si na něm přečtete noviny a nakonec si v něm přinesete zabalená vajíčka z obchodu.

Vytříděné sklo a kovy se dají recyklovat téměř donekonečna. Roztaví se, a v továrnách je pak používají znovu jako surovinu. Šetří se tím nejenom tisíce tun materiálu, ale i velké množství energie, a tedy i peněz.

Investice do třídění odpadů se tak vyplatí nejen přírodě, ale také obcím. "Investice do recyklace se nám vrátí asi do deseti let," říká Marta Gerthnerová, vedoucí odboru životního prostředí v Havlíčkově Brodě. Toto město vloni za své vzorné odpadové hospodářství získalo Křišťálovou popelnici - cenu, kterou uděluje společnost EKOKOM, zaměřená na využití recyklovaného odpadu.

V pokrokovějších městech ovšem netřídí pouze klasický papír, sklo a plasty. Například z nápojových obalů - včetně známých tetrapaků - se dá získat recyklovaný papír nebo také stavební izolace. V Třinci třídí i bioodpad, tedy kuchyňské zbytky nebo odpad ze zahrádek. Ten se využívá ve velké kompostárně, kde tak vzniká kvalitní hnojivo. Z bioodpadu lze získat i energii - bioplyn.

Mnohde tedy už pochopili, že recyklace je dobrá věc. Ale ne všichni. "Třídění odpadů velmi komplikují nedisciplinovaní občané," říká Ivona Adamiková z odboru životního prostředí a zemědělství v Třinci. "Do kontejnerů na biologický odpad házejí třeba igelitové pytlíky. Takto znečištěný bioodpad nemůžeme využít."

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů