Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kvalita vody v moravskoslezských přírodních koupalištích je dobrá

Kvalita vody v moravskoslezských přírodních koupalištích je dobrá

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Kvalita vody v přírodních nádržích v Moravskoslezském kraji je podle posledních odběrů, které hygienici provedli v minulém týdnu, stále dobrá. Koupání ve všech 25 sledovaných vodních nádržích zatím nepředstavuje žádné zdravotní riziko, řekla dnes krajská hygienička Helena Šebáková.

"S ohledem na přetrvávající tropické počasí však nelze vyloučit zhoršení kvality vody v jednotlivých nádržích," doplnila Šebáková. Zda vysoké teploty skutečně zhorší kvalitu vody, budou hygienici vědět v příštím týdnu po vyhodnocení dalších kontrolních odběrů.

Hygienici však nekontrolují pouze přírodní vodní nádrže. Zaměřují se také na kontrolu plnění povinností provozovatelů letních koupališť. V letošní sezoně je v provozu 43 areálů letních umělých koupališť a dvě koupaliště ve volné přírodě. Jejich provozovatelé jsou mimo jiné povinni pravidelně kontrolovat kvalitu vody. "Pracovníci hygienické služby kromě provádění kontrol plnění povinností provozovatelů provádí i vlastní odběry k ověření kvality vody v jednotlivých bazénech," uvedla Šebáková.

Od zahájení letošní koupací sezony udělali celkem 56 kontrol. Drobné nedostatky zjistili v deseti případech a řešili je blokovou pokutou, ve dvou případech však odhalili závažnější nedostatky, které se s provozovateli budou řešit ve správním řízení. Problémy s jakostí vody měla koupaliště ve Studénce a Trnávce na Novojičínsku, nedostatky se však podařilo odstranit.

http://morava24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů