Sobota, 27. dubna 2024

Park čelí nejhoršímu požáru za třicet let

Park čelí nejhoršímu požáru za třicet let
Několik týdnů trvající vedra s sebou přinesla desítky lesních požárů. Drtivou většinu z nich se sice záhy podařilo uhasit, s tím největším ale bojují hasiči v Národním parku České Švýcarsko už třetí den. Zatím ale marně. Je to nejhorší požár v této chráněné oblasti za posledních třicet let. Škody jdou už nyní do miliónů korun.
"Na místě máme 22 dobrovolných jednotek a čtyři profesionální. Pomáhá nám i jednotka z Německa. Požár hasí i dva vrtulníky a jedno letadlo," popsal HN včera odpoledne situaci operační důstojník děčínského hasičského sboru Miroslav Svoboda.
Hořet začalo v Českém Švýcarsku v sobotu kolem půl šesté odpoledne. Plameny, které postupně začaly šlehat až do výšky dvaceti metrů, spálily dvacet hektarů lesa u Jetřichovic na Děčínsku.
I když stále hoří, v neděli odpoledne se konečně oheň přestal rozšiřovat.

Hasit se bude několik dní
Likvidaci požáru je podle hasičů velmi komplikovaná. Hoří totiž ve velmi nepřístupném terénu mezi skalami.
Hasičům navíc příliš nepomohl ani déšť, který včera pokropil severní Čechy. "Větší část deště bohužel spadla ještě před Jetřichovicemi. Trošku sice pršelo, ale příliš to nepomohlo," řekl HN mluvčí Národního parku České Švýcarsko Antonín Votápek.
Včera odpoledne ještě nebylo jasné, kdy by mohl být požár uhašen. "Mohlo by to být v řádu dní," odhadl Svoboda.
Příčina požáru se stále vyšetřuje. Lidé ze správy Národního parku ale mají víceméně jasno. "Téměř na sto procent můžeme říci, že příčinou požáru byl nedopalek cigarety nebo oheň zapálený turisty," myslí si mluvčí Votápek.

Miliónové škody
Lesníci sice prozatím nevědí, kolik stromů oheň spálil, už nyní je ale jisté, že škody půjdou do miliónů korun.
"Požár bude mít další nepříznivý důsledek. Hned zítra budeme muset uzavřít les pro turisty," doplnil Votápek.
S dalším větším požárem lesa si museli v pátek a v sobotu poradit hasiči na kopci Klíč u Svoru na Českolipsku. Oheň zde zničil hektar převážně smrkového lesa. Během sobotního dopoledne se hasičům podařilo oheň uhasit. Škody dosáhnou několika desítek tisíc korun. Příčina požáru se stále šetří.
V neděli hořelo také v Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Nedaleko Olivetské hory shořel hektar lesa. Oheň zničil i dřevěnou boudu u turistické stezky. Pět hasičských sborů oheň ještě dopoledne uhasilo.
Příčina požáru se šetří, škoda je nejméně 20 tisíc korun
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů