Úterý, 16. dubna 2024

Obnova lesů po požáru v Českém Švýcarsku začne ještě letos

Obnova lesů po požáru v Českém Švýcarsku začne ještě letos
Jetřichovice (Děčínsko) - Správa Národního parku České Švýcarsko chce ještě letos začít s obnovou lesa po mohutném víkendovém požáru. Hrozí totiž nebezpečí, že se do dřeva pustí škůdci. Jak rychle se podaří spáleniště zalesnit, bude záležet na přírodě i na penězích, řekl ČTK šéf správy parku Zdeněk Patzelt.

Oheň, který vzplanul v sobotu večer u Jetřichovic na Děčínsku, poničil asi 25 hektarů lesních porostů. "Část z nich byla určena k vymýcení, ale shořely i cenné borovice," uvedl Patzelt. Zvěř, která nestihla před rychle se šířícími plameny utéci, uhořela. "Naštěstí výři a sokoli, pro České Švýcarsko typičtí zástupci zvířecí říše, již vyhnízdili a ulétli. Příští rok by již mohli pod Kavčí skálou opět hnízdit," popsal Patzelt.

Park musí nyní přehodnotit priority prací. Strážci budou nejméně dva týdny držet v okolí spáleniště nepřetržitou službu. Hlídat budou turisty, kteří se od dnešního dne nesmí v parku pohybovat mimo vyznačené trasy. Pokuta na místě je 1000 korun, ve správním řízení mohou lidé za porušení zákazu zaplatit několik tisíc korun. Správa parku má 51 zaměstnanců, z toho asi 30 jich pracuje v terénu.

Obnovu lokality po největším požáru za posledních 30 let v Českém Švýcarsku nemohou správci nechat jen na přírodě. "Je přesně dané, co má v rezervaci růst, proto budeme dřeviny vysazovat," uvedl Patzelt. Holý kopec by časem mohl zarůst zejména buky a borovicemi. "To ještě přesně musí určit odborníci, navíc bude záležet na penězích," zmínil ředitel. Správa má pojištěný pouze movitý majetek, ale nikoliv lesy. Škody na lesních porostech odhaduje na pět milionů korun.

S jistotou budou správci vědět teprve za rok, které stromy vydrží. "Je to vidět na Mariině skále, kde hořelo loni v září. Až teď jsem rozpoznali porosty, které uschly," podotkl Patzelt. "Většina stromů nad Jetřichovicemi je ale podle pohledu nepochybně již odmuřelá," konstatoval.

Při požáru, který hasiči lokalizovali dnes ráno, zasahovalo 28 jednotek se 190 muži. "Zvláště místní dobrovolníci jsou již fyzicky vycvičeni na práci ve složitém terénu, ale potřebovali by lehčí přenosnou techniku," uvedl Patzelt.

Turistické sezony se požár zřejmě vůbec nedotkne. "Lokalita, kde hořelo, tvoří naprostý zlomek parku," upozornil ředitel. Pokud však budou i v budoucnu podobná léta jako letošní, riziko požárů bude velké, pak by z toho měla podle Patzelta vyplynout trvalejší systémová opatření.

Národní park České Švýcarsko, který byl vyhlášen v roce 2000, zaujímá severovýchodně od Děčína rozlohu 79 kilometrů čtverečních. Území tvoří unikátní pískovcová skalní města, kaňony a rokle. Součástí parku je i největší skalní most v Evropě - Pravčická brána. Národní park navazuje na německý Národní park Saské Švýcarsko, jenž byl vyhlášen o deset let dříve.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů