Pátek, 19. dubna 2024

S příchodem léta začali v lesích řádit pytláci

S příchodem léta začali v lesích řádit pytláci

Hranicko - Příchod léta je pro mnohé obdobím příjemného odpočinku u vody a dovolené. To se však nedá říci o myslivcích, kteří vždy na horké dny vzhlížejí s větší pozorností. Teplé počasí totiž láká do jejich revíru nezvané hosty - pytláky." Poslední dobou řádí často, jsou holé louky, což je láká," uvedl jeden z členů hranické myslivecké stráže. Automobil se světlometem, speciálně upravenou puškou a na něm muž, který loví. Za ním druhé vozidlo, jenž zastřelenou zvěř sbírá. I tak podle něho vypadá moderní pytláctví. " Nemáme tomu jak zabránit. Pokud je nachytáme, musíme si vyžádat součinnost policie a pytláci zatím zmizí," prozradil člen myslivecké stráže.

Čerstvý případ pytláctví se přitom stal mezi 16. a 20. červencem v Dolních Nětčicích, kde myslivci našli zastřeleného daňka. " Neznámý pachatel střelil na poli u Janotova lesíku vysokou zvěř pod levou přední nohu," popsala událost policejní mluvčí Michaela Sedláčková. Pytlák nechal zastřelenou zvěř na místě ležet. " Honebnímu společenství Soběchleby způsobil škodu ve výši 5 tisíc korun," upřesnila Michaela Sedláčková. Usmrcení vysoké zvěře v Dolních Nětčicích je jedním z mnoha příkladů bezohlednosti pytláků.

"Takoví lidé ztrácejí pocit soudnosti. V poslední době zde stále více jezdí nejrůznější auta s cizími poznávacími značkami," poznamenal předseda Honebního společenství Soběchleby - Radotín Julius Kvaš, který přemýšlí jak zvýšit ochranu před nezvanými hosty. " Uvažujeme o posílení myslivecké stráže, ale i tak je těžké zabránit jim v páchání trestného činu," dodal Julius Kvaš.

Zdroj: Silvarium

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů