Úterý, 23. dubna 2024

Podbořany zakázaly odběr vody z toků, hladina Ohře i Labe klesá

Podbořany zakázaly odběr vody z toků, hladina Ohře i Labe klesá
ÚSTÍ N. L./PODBOŘANY - Město Podbořany na Lounsku včera zakázalo odběr vody z toků na svém území. Zahrádkáři tak nesmějí čerpat vodu z potoků k zalévání. Postupně klesá hladina Labe i Ohře, situace v povodí obou řek na území Ústeckého kraje však zatím není vážná. Informovalo o tom včera Povodí Ohře.
Zákaz odběru povrchových vod na Podbořansku platí podle vedoucí odboru životního prostředí Martiny Bednářové až do odvolání. Důvodem jeho vyhlášení je sucho a hrozba kyslíkového deficitu a hygienických závad, které mohou nastat kvůli malému ředění vypouštěných předčištěných odpadních vod.
V jiných lokalitách je zatím vody dostatek. „Máme dost vody v přehradách, takže žádná kritická situace nehrozí,“ řekl mluvčí Povodí Ohře Václav Pondělíček. V omezené míře stále fungují vodní elektrárny na Ohři. Protože se snižují průtoky na tocích, množí se podle Pondělíčka drobné havárie. „Stačí i nepatrné znečištění a už je to vidět, každý den nám lidé hlásí nějaké problémy, a to zejména z Krušných hor,“ uvedl Pondělíček.
Zákazy odběrů povrchových vod zatím nevyhlásily obce podél Labe. „Nic takového nehrozí. Ti, kteří mají dohodu o odběrech, mohou být klidni. Více ale budeme kontrolovat černé odběry z řeky,“ uvedl ředitel závodu Dolní Labe Jindřich Zídek.
Hladina Labe v Ústí se pohybuje okolo 150 centimetrů, obvykle má dva metry. Kvůli nízké hladině je od pátku zastavena plavba. „Byly však i nižší stavy, v roce 1947 bylo dokonce pod 80 centimetrů,“ doplnil Zídek. Ačkoli teplota vody v řece je vysoká, život v ní omezen není. „Obsah kyslíku se zatím nesnížil, voda se provzdušňuje při přepadech z jezů, takže ani úhyny ryb hlášeny nejsou,“ uvedl ředitel.
Voda už dochází v některých obcích. Severočeské vodovody a kanalizace začaly do některých vsí na území Ústeckého kraje vozit pitnou vodu v cisternách.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů