Úterý, 23. dubna 2024

Step chtějí převést pod Brno

Step chtějí převést pod Brno
Starosta Kostelník tvrdí, že žďárští ochránci přírody unikátní rezervaci v Mohelně, opomíjejí

Mohelno - Starosta Mohelna na Třebíčsku Jiří Kostelník usiluje o administrativní převod zdejší jedinečné hadcové stepi pod brněnské ochranáře. V současnosti totiž obhospodařuje step Správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy. A starosta si stěžuje, že žďárští ochránci mohelenskou hadcovou step opomíjejí. "Jsme na periferii. Chtěli bychom pod brněnské ochránce přírody. Čekám na to, až začne fungovat vláda, protože za step zodpovídá stát. Požádám vládu o výjimku a přesun pod Brno. To k nám má tradičně blíž. Jezdí sem badatelé i studenti brněnských vysokých škol," vzkázal Kostelník.

Všechno už uhlídat nelze

Situace se letos vyhrotila podle Kostelníka kvůli velké návštěvnosti.
"Nestačíme už uhlídat úplně vše. Platíme strážní službu, která musí neukázněné turisty usměrňovat. Udržujeme step, značení. Tiskneme propagační materiál, otevřeli jsme turistický srub. Ročně dáme do stepi, která nám nepatří, asi padesát tisíc korun. Ty bychom mohli použít pro rozvoj obce," stýská si Kostelník. Loni prošlo za celou sezonu naučnými stezkami na stepi na pět tisíc návštěvníků, letos v půlce sezony jsou Mohelenští na zhruba stejném čísle.
Žďárští ochránci jsou rozčarovaní. Nemají pocit, že se k hadcové stepi chovají macešsky. O rezervaci se starají druhým rokem. Předloni ji ještě měla ve správě havlíčkobrodská Agentura ochrany přírody a krajiny. "Loni jsme vydali na step přes tři sta tisíc korun a letos bude částka obdobná. Z devětačtyřiceti chráněných území a pěti národních přírodních památek a rezervací v naší správě jde nejvíc prostředků na mohelenskou step," reagoval Vladimír Zabloudil ze správy CHKO Žďárské vrchy.
Ochranáři také odmítají nařčení, že by se stepi nevěnovali. "Naši botanici i zoologové jsou na stepi pečení, vaření. Já sám jsem tam monitoroval lelka lesního," konstatoval Jaromír Čejka ze žďárské správy CHKO. "Nerozumím tomu, proč pan starosta staví nějaké umělé překážky. Step určitě není na periferii našeho zájmu," zdůraznil Čejka s tím, že neexistují žádné podložené důvody pro administrativní přesun stepi z Vysočiny pod Brno.
Čím je step unikátní?
Chráněná oblast s národní přírodní rezervací Mohelenská hadcová step se rozkládá na padesáti hektarech na březích řeky Jihlavy na území tvořeném horninou hadec. V ojedinělém teplém a suchém mikroklimatu se vyskytuje řada vzácných rostlin a živočichů. Lokalita přitahuje pozornost nejen českých vědců, ale i těch zahraničních.
Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů