Pátek, 26. dubna 2024

Milovník přírody pomáhá stromům přežít sucho

Milovník přírody pomáhá stromům přežít sucho
Každý den otáčí spisovatel, fotograf a milovník přírody Bohumil Lošák kohoutkem, aby vodou přilepšil nově vysázeným stromům kolem sochy a saletu Tři Grácie uprostřed Lednicko-valtického areálu na Břeclavsku.
Největší péči se ale těší strom, který již hodně pamatuje. Exemplář borovice lesní před sochou antických bohyň je starý asi 120 let. Je symbolem zkázy i záchrany. Jeho nezvykle pokroucený kmen, který je velkou částí délky při zemi, aby se v druhé polovině zvedal do výšky, zřejmě vytvarovala opakovaná sněhová nadílka. Časem ho objevily tisíce návštěvníků Lednicko-valtického areálu a udělaly zněj prolézačku. Výsledek?
Kmen v nemalé části přišel o kůru, odhalené dřevo trpí a špatně odolává nemocem. „Udělali jsme kolem kmene plot, aby tam lidé nechodili, dokonce je tam jilm, jehož listí strom chrání. Mám ztoho dilema, kořeny jilmu borovici nesvědčí, konkurují mu a ubírají vláhu, ale pravidelně stříhané větve chrání strom, který si tolik vytrpěl,“ vysvětlil Lošák, proč smyčku borového dřeva kryje zelená klenba jilmu.
Milovník přírody denně čerpá vodu a po odstátí ve velké nádrži ji pouští ke kořenům stromu. „Podle známého odborníka Libora Jankovského má dostat denně aspoň kubík vody. Já dávám dva. Už mám místa, kam přesně nasměrovat hadici, aby se dostala ke kořenům,“ řekl Lošák.
Spisovatel se snaží, aby byla zmučená borovice vyhlášena nejkrásnějším Památným stromem ČR. Iniciátoři projektu mu ale zatím pokaždé napsali, že jedním zkritérií je, zda se poblíž stromu stala nějaká významná událost a je tak spojen s nějakou pověstí. „Když to čtu, tak můžu vyletět zkůže. Toto je příběh stromu, který je sám o sobě významný, jak bojoval o přežití. Nepotřebuje, aby byl spojen s pověstí o nějaké vraždě nebo co,“ zlobí se Lošák. Ve snaze o záchranu stromu měl spojence v osobě bývalého ministra kultury Pavla Dostála, který až do své smrti často do Lednice jezdil a zmučený strom patřil mezi cíle jeho cest do okolí.
Bohumil Lošák nedávno oslavil pětaosmdesáté narozeniny a domek v sousedství památky je jeho útočištěm. Nesmírně vitální muž se obává o další osud stromů. On sám prý bude muset kvůli věku zvážit přestěhování blíže civilizaci. Zatím ale denně obchází kolem borovice a nově vysázených stromů, aby jim vodou ulehčil boj o přežití.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů