Pátek, 29. března 2024

Archeologický výzkum při stavbě železničního koridoru Plzeň – Stříbro

Archeologický výzkum při stavbě železničního koridoru Plzeň – Stříbro

Při modernizaci stávající železniční dopravní cesty bylo zachyceno několik významných archeologických památek. Jejich vyzdvižení a zpracování se od června tohoto roku intenzivně věnuje tým odborníků ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek z Plzně. Jedním z významnějších nálezů je neolitický sídlištní objekt u Vochova. Na základě keramického materiálu jej lze přiřadit ke kultuře s vypíchanou keramikou (4900 – 4700 př. n. l.). Jedná se o zahloubený objekt vyplněný kulturní vrstvou a mazanicí, tj. hliněným tepelně izolačním omazem dřevěných staveb, který se po zániku požárem vypálil a zbarvil do různých odstínů červené. Výplň objektu byla podrobena archeobotanickému rozboru, od kterého se očekávají informace o skladbě tehdejší vegetace nejbližšího okolí sídliště či o složení jídelníčku pravěkých obyvatel. Součástí výzkumu bude i datování objektu metodou rozpadu radioaktivního izotopu uhlíku C14.

Další z významných lokalit se nachází na okraji katastrálního území Bdeněves. Nedaleko budované železniční trati byl v roce 1995 ve výkopu pro inženýrské sítě zachycen pozdně halštatský objekt (550 – 350 př. n. l.) a sídlištní vrstva ze stejného období. Na základě této skutečnosti archeologové předpokládali možnost výskytu dalších pozdně halštatských objektů, a tudíž tomuto úseku věnovali zvýšenou pozornost. Při strojní skrývce bylo zjištěno porušení kulturní vrstvy, proto byl zahájen plošný archeologický výzkum. Do dnešního dne byly odkryty dvě zahloubené chaty, hliník, řada kůlových jam dřevěné konstrukce a specifická valounová úprava komunikačních zón. Z movitých artefaktů bylo nalezeno množství keramických fragmentů, mazanice s otisky konstrukčních prvků a drobné pazourkové úštěpy.

Zhruba 300 m od zmiňované polohy směrem k obci Plešnice archeologové zachytili další výraznou koncentraci keramických fragmentů, které představují významnou indicii existence pravěkého sídliště. Již v počátcích archeologického výzkumu této plochy bylo získáno velké množství pravěké, prozatím blíže nedatované keramiky, a surovina pro výrobu štípané industrie. Na výzkumu se kromě odborníků ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek podílí řada studentů katedry archeologie Filozofické fakulty ZČU v Plzni. Výzkum zde bude probíhat až do podzimu tohoto roku a mohou se ho zúčastnit všichni zájemci, kteří zkontaktují společnost Zip, o.p.s. v Plzni. Optimalizace trati Plzeň – Stříbro je dílčí částí stavby „Modernizace III. tranzitního železničního koridoru Praha – Cheb – státní hranice“. Investorem stavby je Správa železniční dopravní cesty, státní podnik.

Bližší informace:

Bc. Michal Tetour

777 915 517
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů