Pátek, 29. března 2024

Ochránci rozdávají pokuty cyklistům

Ochránci rozdávají pokuty cyklistům
Jizerské hory/Český ráj Hruboskalsko nebo oblast Příhrazských skal a pěší cesty se železnými schodišti či špatně schůdnými místy nejvíc v Českém ráji trpí nájezdy cyklistů. Ti totiž jezdí doslova kde je napadne. Výsledkem jejich neohleduplného konání jsou rozsáhlé půdní eroze nebo zničené zařízení.
"Je pravda, že u nás chybí cyklostrasy, ale je zde obrovská síť značených cest pro cyklisty. Přesto s lidmi na kolech máme ohromné problémy. Jezdí všude," potvrdila vedoucí Správy CHKO Český ráj Lenka Šoltysová. I přesto, že na nejohroženější místa nasazuje správa strážce, nemohou dost dobře kontrolovat všech 181 kilometrů čtverečných chráněné oblasti. " Od začátku sezony, tj. zhruba od března, jsme už rozdali pokuty za čtyřicet tisíc korun. Nejen neukázněným cyklistům, ale i lidem, kteří porušují třeba zákaz parkování v lese nebo stanují tam, kde nemají," přiblížila Lenka Šoltysová. Pokutováni jsou hříšníci přímo na místě svého přečinu. Často se ale prý cyklisté vytrestají sami, to když musí nosit na neschůdných cestách svá kola na zádech.
Namátkové kontroly provádějí strážci také v Jizerských horách. Zde se ale s cyklisty mimo značené cesty často nesetkávají, protože tu lidé na kolech hojně užívají rozvinuté cyklotrasy vedoucí po zpevněných cestách. "Hlídky přímo na konkrétních místech nemáme, ale po oblasti se pohybují. Excesy také řešíme, ale není to tak markantní. Pokuty udělujeme spíše symbolické," uvedl vedoucí Správy CHKO Jizerské hory Jiří Hušek. Strážci v Jizerkách většinou volí spíše cestu domluvy. Když už ale narazí na větší poškození přírody, pokutu dají. Totéž platí i v případě, kdy je přistižený hříšník na hlídku sprostý, a to prý není zrovna řídký jev.

BLANKA DANÍČKOVÁ
Zdroj:Deník Jablonecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů