Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Čínské ministerstvo zemědělství poskytlo celkem 45 milionů čínských juanů pro sedm čínských provincií včetně Hu Nanu, Fu Jianu a Guang Dongu, které byly vážně postiženy přírodní pohromou, informovaly dnes čínské noviny „Ekonomický deník". Kromě toho ministerstvo pomohlo v postižených oblastech s obnovením dopravy a distribucí humanitární pomoci.
Čínské ministerstvo zemědělství uvedlo, že bude dále upevňovat činnost na projektech pro prevenci před přírodními pohromami. Bude zlepšovat systém monitoringu v období dešťů a aktivně distribuovat finanční a materiální pomoc v postižených oblastech. V zájmu poskytnutí včasných informací o přírodních pohromách bude také těsněji spolupracovat s příslušnými meteorologickými orgány.
Tajfun Kaemi zanechal v Číně bez přístřeší asi 8 milionů lidí v 5 provinciích An Hui, Fu Jian, Jiang Xi, Hu Nan a Guang Dong. Zemřelo celkem 28 lidí a evakuováno bylo kolem jednoho milionu obyvatel.

Rozsáhlý požár v neděli večer zachvátil skládku komunálního odpadu v Úholičkách u Prahy. Přes pět hodin ho likvidovalo asi 25 hasičů.
Hořely plastové tašky s domovním odpadem a plastovými lahvemi, hasiči museli pracovat v dýchací technice.
Na skládku se vozí komunální odpad, tedy domovní odpadky v igelitových taškách. Hořelo jak na povrchu skládky, tak uvnitř.
Kvůli zápachu a kouři na místo hasiči vyslali i speciální auto s dýchací technikou. Při namáhavém hašení, kdy se muži boří po kolena do odpadu, musejí tlakové lahve vyměňovat asi po třiceti minutách.
Na skládce začalo hořet před desátou hodinou večerní, zásah hasičů trval přes pět hodin.

PARDUBICE - Spalovna v Krajské nemocnici Pardubice již splňuje po dovybavení filtry a zařízením k čištění spalin směrnice Evropské unie. Zařízení nyní umožňuje i kvalitní monitoring a průběžnou kontrolu vypouštěných spalin.

CHEB - Další obyvatelé Chebu mohou třídit biologický odpad z domácností a zahrádek. Po čtvrti Háje a sídlišti Skalka nyní radnice tuto možnost nabízí v Podhradu. Zájemci se mohou do konce srpna přihlásit na městském úřadu.

Těmice Kyjovsko se brzy dočká nové dotřiďovací linky na recyklovatelný odpad. Její dokončení je plánováno na listopad tohoto roku. Minulý týden se sešli v Těmicích starostové spádové oblasti, aby přímo na místě zkontrolovali plnění termínů. "Pracovníci právě dokončují hrubou stavbu. Vše jde podle plánu," informoval předseda svazku obcí Severovýchod Ladislav Šmýd. Podle něj je stavba největší akcí sdružení za dobu jeho existence. Více než třiceti čtyřmi miliony korun přispěl Evropský fond pro regionální rozvoj. Čtyři a půl milionu zaplatí Státní fond životního prostředí ČR. Dvěma miliony přispělo vedení Jihomoravského kraje. Při pokračování patnáctiprocentního růstu objemu odpadu nebude mít nová linka problém pokrýt spádovou oblast na několik desetiletí dopředu

Kromě zcela nového automobilu jezdícího na elektrickou energii získavanou přímo ve voze prostřednictvím palivových článků na bázi vodíku, který má být ještě letos představen veřejnosti a za tři roky začne jeho sériová výroba, má Honda ještě další ekologická esa v rukávu. V současné době vyvíjí naftový motor, který si pomocí zásobníkového katalyzátoru poradí se snížením množství oxidů dusíku ve výfuku na úroveň, kterou bude vyžadovat připravovaná norma. Tento způsob likvidace škodlivin je jednodušší nežli metoda SCR (selektivní katalytická redukce) pracující se čpavkem, kterou upřednostňuje automobilka Mercedes-Benz. Kromě toho pracují Japonci na šestiválcovém naftovém motoru určeném pro Evropu, kde je nafta jako palivo spalovacích motorů značně oblíbená. Od roku 2009 by se měl objevit na nejdůležitějších světových trzích další hybridní automobil, Honda, který bude menší nežli současný hybridní Civic a také jeho cena bude nižší.

Blansko - Netopýři, jejichž nemalé množství žije také v jeskyních Moravského krasu, jsou silně ohroženými druhy savců. To plyne z novely vyhlášky, která vstoupila v platnost letos v květnu.
" Vyhláška obsahuje seznam zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Novelou byla upravena do souladu s požadavky Evropské unie," konstatoval pracovník Chráněné krajinné oblasti Moravský kras Miroslav Kovařík. Zvláště chránění živočichové jsou rozděleni do tří kategorií: ohrožení, silně ohrožení a kriticky ohrožení.
Podle staré vyhlášky osm druhů netopýrů nepatřilo mezi zvláště chráněné živočichy a čtyři další druhy byly v kategorii ohrožených. Nyní jsou všechny druhy z České republiky zařazeny v první nebo druhé kategorii. To znamená výrazně vyšší stupeň jejich ochrany.

BRNO - Někdejší lomy patřící společnosti Českomoravský cement dostaly ocenění za rekultivaci. Cenu Zelený most, udělovanou Těžební unií ve spolupráci s Českou komorou architektů a pod záštitou ministerstva životního prostředí, letos obdržela architektka Eva Wagnerová za rekultivaci Růženina lomu v Brně-Maloměřicích.
Architektka získala rovněž zvláštní cenu za projekt rekultivace a zpřístupnění lomu Čebín-Dálky. Rekultivaci obou lomů financovala společnost Českomoravský cement. Soutěž Zelený most, která se letos konala vůbec poprvé, má především ukázat, že v oblastech dotčených těžbou vznikají možnosti vytvoření unikátních přírodních lokalit.
Sanace Růženina lomu v Maloměřicích trvala čtyři roky a vyžádala si zhruba čtyři milióny korun. Podobně nákladná byla také rekultivace lomu Čebín-Dálky, která trvala dva roky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů