Čtvrtek, 28. března 2024

Yann Arthus Bertrand vystavuje od pondělí na pražské Kampě

Yann Arthus Bertrand vystavuje od pondělí na pražské Kampě
Země krásná neznámá – Planeta pohledem shůry. Tak je pojmenována výstavy pod širým nebem, na které budou od pondělka 7. srpna Pražané i návštěvníci hlavního města moci obdivovat 120 velkoformátových fotografií francouzského fotografa Yanna Arthuse Bertranda [1]. Výstavu pořádá pod záštitou UNESCO, ministra životního prostředí Libora Ambrozka a primátora hlavního města Prahy Pavla Béma paní Olga Menzelová-Kelymanová. Slavnostní vernisáž se uskuteční na Kampě, v parku naproti Lichtenštejnskému paláci, v pondělí 7. srpna v 18:00.

Na působivých fotografiích o rozměrech 180 x 120 cm, které autor pořídil z vrtulníku, jsou pouštní oblasti i arktické polární krajiny, pusté i přelidněné části Země. Návštěvníci budou mít možnost vidět Zemi téměř ve všech jejích podobách a ve velmi neočekávaných a netradičních podobách. Divák bude mít možnost konfrontace s uměleckým dílem přírody, ale autor tak zároveň upozorňuje na její ohrožení.

V průběhu posledních patnácti let prolétal Yann Arthus-Bertrand více než sto zemí a ze vzduchu udělal přes sto tisíc obrázků. Tento projekt ho přivedl od beduínských kmenů v malijské poušti až do brazilských slumových čtvrtí, z amazonské džungle k vulkánům na Islandu. Díky autorově důrazu na ochranu přírody projekt od počátku podporuje také UNESCO.

Fotografie doprovází komentující texty, místa vzniku snímků jsou zakreslena na mapkách světa. V informačním stanu, který je nedílnou součástí výstavy, budou návštěvníkům k dispozici knihy, plakáty i publikace s fotografiemi Yanna Arthuse-Bertranda a bude zde promítán i krátký film o fotografově práci.

Výstava na pražské Kampě potrvá až do 31. října 2006.

Poznámky:
[1] Yann Arthus-Bertrand se narodil 13. března 1946 a už od mládí projevoval velký zájem o zvířata a záchranu přírodních prostředí. Krásu světa viděného shora, z koše balónu, objevil v Keni, když se svou ženou Annou studoval chování rodiny lvů v rezervaci Massaï Mara. Výsledkem měla být dizertační práce a z materiálu vznikla kniha Lvi vydaná v roce 1983. Yann Arthus-Bertrand se začal věnovat reportážní fotografii a od roku 1986 se zaměřuje na letecké snímky. V roce 1991 založil agenturu Altitude, jedinou banku leteckých fotografií svého druhu, která sdružuje fotografy celého světa. Od roku 1995 pracuje Yann Arthus Bertrand na zásadním projektu dokumentace stavu planety prostřednictvím leteckých fotografií. Vzniklo tak několik knih, mezi než patří Země z ptačí perspektivy (nakladatelství La Martinière, Paříž), která byla dodnes vydaná ve 24 jazycích. Výstava Země z ptačí perspektivy už proběhla ve více než 30 zemích a shlédlo ji na 60 milionů lidí. Souběžně s tím vydává Yann Arthus-Bertrand fotografické práce o zvířatech, z nich nejznámější je soubor Zvířata a lidé (nakladatelství La Martinière ) a soubory Koně (nakladatelství Chêne).

Další informace:
www.zemekrasnaneznama.cz
www.yannarthusbertrand.org
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů