Pátek, 19. dubna 2024

Vodní dílo na Želivce je v Evropě unikátní

Vodní dílo na Želivce je v Evropě unikátní

Želivka - Když otočíme kohoutkem, sotva nás napadne, jak složitým procesem voda prochází, než se dostane do naší domácnosti.

Téměř j eden a půl milionu obyvatel pije vodu ze Želivky. Zdejší úpravna vody se řadí mezi deset největších v Evropě. "Používáme moderní technologie a máme detailně propracovaný systém řízení a ochrany vody," říká Oldřich Doležal, vedoucí provozu.

Úpravna vody Želivka pracuje od roku 1972. Ročně se zde vyrobí kolem 110 milionů metrů krychlových vody, která zásobuje obyvatele Prahy, Středočeského kraje a Vysočiny. Maximální výkon dosahuje až k sedmi tisícům litrů za sekundu.

Zdrojem surové vody je přehrada Švihov, která je největší ve střední Evropě. Unikátní dílo vzniklo zatopením údolí a celých vesnic. "Bylo to místy až kruté. V dnešním právním systému by taková nádrž vzniknout nemohla," vysvětluje Doležal, zdejší rodák, který sám musel zatopený domov opustit.

Úpravna čerpá vodu až z hloubky 53 metrů, nebezpečím tak nejsou sinice, povodně

ani sucha. "Voda z hlubin je už sama o sobě velice kvalitní a dala by se i pít," tvrdí Doležal. Voda ale musí projít složitým filtračním procesem, aby splňovala přísné normy, které jsou stále náročnější. "V naší laboratoři provádíme kontroly každý den. Navíc se sleduje více hodnot než před lety," vysvětluje Doležal. Vyvíjí se i technologie úpravy vody. K tradičnímu chloru přibyl ozon, který je při hubení bakterií až desetkrát účinnější. A například v některých oblastech Německa a Holandska se nechloruje vůbec. Místo toho se používá UV záření, které by v budoucnosti mělo dorazit i k nám. "Ve světě se ale stále běžně chloruje. Třeba Američané nedají na chlor dopustit. Pokud není sklenice vody úplně bílá, odmítají ji pít, průzračné vody se bojí," směje se Doležal.

Bezpečnostní opatření vodárny jsou rozmanitá. V boji proti bakteriím a bacilům pomáhají také pstruzi v akváriích. "Jsou velice citliví na znečištění, a proto jsou nejlepšími indikátory," říká Doležal. Želivka je chráněna i proti případné kontaminaci. Obrovský objem snižuje riziko znečištění toxickými látkami na minimum. Navíc je celé pobřeží v ochranném pásmu. Nově je uzavřen i most přes přehradu. "S tím nesouhlasíme, nechceme Želivku vylidnit. Turisté a rybáři by fungovali jako vzájemná kontrola. Větší hrozbou jsou zemědělská hnojiva, proto se snažíme břehy zalesnit a zatravnit," uzavírá Doležal.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů