Čtvrtek, 28. března 2024

Houbaři by si měli dát pozor na hřiby kříště

Houbaři by si měli dát pozor na hřiby kříště
Českokrumlovsko - Jedovaté hřiby si nyní často lidé nosí domů z lesa. Houby podobné hřibům, lidově zvaným babky, ale mohou způsobit obrovské zdravotní komplikace.
"Přináší mi je k určení snad každý druhý," varoval včera amatérský mykolog z Č. Krumlova a lékař Alexandr Jegorov. "Jde o nahořklé hřiby kříště, kteří v lidském těle způsobují hluboký rozvrat vnitřního hospodářství. To znamená, že lidé po jeho pozření trpí silnými průjmy a zvracením. V důsledku ztráty tekutin hrozí dehydratace a dochází k iontové vnitřní nerovnováze," doplnil.
Hřib kříšť je podobný hřibu žlutomasému, lidově zvanému babka. "Kříšť se tu léta vyskytoval jenom sem tam, ale v posledních dvou letech tu, podobně jako hřib žlučník, v důsledku ekologických změn roste hojně," upozorňuje Alexandr Jegorov.
Hřib kříšť má světle hnědý klobouček, na jehož spodní straně svítí kanárkově žluté rourky, které u starších plodnic získávají nádech do oranžova. Noha, nebo-li třeň, je žlutá s náznakem červeného límečku, na dolním konci je nožka začervenalá podobně jako u hřibu babka. Lidé si ho pletou také s hřibem kovářem a kolodějem, které jsou jedlé po tepelné úpravě, a jedovatým satanem. Posledně jmenovaný ale v jižních Čechách roste pouze v Národní přírodní rezervaci Vyšenské kopce u Č. Krumlova, kde se nesmí nic trhat, což platí i pro houby.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů