Pátek, 19. dubna 2024

GM se dočkal filmu o svém elektromobilu

GM se dočkal filmu o svém elektromobilu
Ve světové videotéce najdeme nespočet témat, o kterých byl natočen dokument. Ovšem film o elektromobilu; to tu ještě nebylo. Snímek "Who killed the electric car?" (Kdo zabil elektromobil?) zmapoval éru jedinečného vozu EV1 od společnosti General Motors, a to od slavného začátku až po konečné fiasko. Uvedla to BBC na svých internetových stránkách.
Z filmu podle BBC mluví cynismus a spiknutí výrobců aut a ropných společností, Své místo tam mají všichni, kteří pomohli ke skončení "elektrického" snu v Kalifornii. Dokument se zatím drží v žebříčku pěti nejúspěšnějších filmů v USA.
Celý elektromobilový vývoj GM začal v roce 1990. Tehdy přišla Kalifornie s regulací, podle které má po tamějších cestách jezdit do třinácti let deset procent aut, které nebudou vypouštět žádné škodlivé emise. Paradoxem je, že právě GM byla jednou ze dvou firem, které později žalovaly stát, aby své emisní nařízení zrušil.
GM pustilo svůj elektromobil na silnice v roce 1996. A to ještě předtím, než další kalifornský zákon nařídil doplnit nabídku každé automobilové značky o dvouprocentní podíl elektromobilů.
Od EV1 se očekávalo, že bude hitem mezi elektromobily. Na zkoušku zapůjčila společnost 800 vozů různým osobnostem, jako například Tomu Hanksovi nebo Melu Gibsonovi. Poté co byl v roce 2003 celý projekt zrušen, chtěla automobilka své vozy zpátky. Odmítala je prodat, protože se bála odpovědnosti za případné problémy. Pravdou je, že zákazníci nepřišli EV1 na chuť, a poptávka nebyla velká.
Na rozdíl od GM se v oblasti elektromobilů uplatnila společnost Ford. V roce 2001 uspěla se svým modelem Think. Nebyl sice tak ambiciózní jako EV1, ale u celebrit si našel také své oblíbence. Vlastnil ho například Leonardo Di Caprio. Nedávno Ford představil bioetanolovou verzi Fordu Focus a další milióny u něj putují na výzkum hybridních vozů.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů