Pátek, 29. března 2024

Švédská jaderná elektrárna tají příčinu havárie

Švédská jaderná elektrárna tají příčinu havárie
Švédové se přou o budoucnost jaderné energetiky v zemi. Někteří mají strach. Odborníci, kterým se podařilo zjistit příčinu nedávné havárie na švédské jaderné elektrárně Forsmark, totiž odmítají zveřejnit výsledky svého šetření.

Výrobní tajemství
"Z důvody ochrany výrobního tajemství nemohu prozradit, v čem byla chyba," řekl v pondělí novinářům informační šéf Forsmarku Claes-Inge Andersson.
Příčinu závady podle Anderssona odhalil tým švédských expertů spolu s odborníky německého koncernu AEG ve speciální zkušebně německých kolegů, kde byl provoz švédského reaktoru simulován na počítači.
Mluvčí strany zelených Peter Eriksson napadl Anderssonův výrok obviněním, že zatajování příčiny incidentu je v rozporu ze zásadou svobody informací, zejména jde-li o bezpečnost nukleárních reaktorů. "Je na čase, aby komise konečně učinila důkladnou prověrku bezpečnostního zařízení všech reaktorů, jakou měla udělat již před deseti lety," řekl Eriksson.
Havárie, při níž 25. července selhal bezpečnostní systém jednoho ze čtyř reaktorů jaderné elektrárny ve Forsmarku na východním pobřeží Švédska, neskončila podle některých expertů tragédií podobnou té v Černobylu jen šťastnou náhodou. Z neznámých příčin došlo k elektrickému zkratu a reaktor se automaticky zastavil. Trvalo celých 23 minut, než se podařilo nastartovat dvě rezervní dieselová dynama. Ta uvedla do provozu chladící zařízení reaktoru a tak zabránila "roztavení jádra", jak se roku 1986 stalo v Černobylu.

Reaktory stojí, cena roste
Státní inspekce nukleárních reaktorů nařídila okamžité zastavení druhého reaktoru Forsmarku, jakož i dvou reaktorů elektrárny v Oskarshamnu. Všechny jsou stejné konstrukce.
Reaktory ve Forsmarku byly uvedeny do provozu v roce 1980 a 1981, v Oskarshamnu v letech 1972 až 1974.
Christer Karlsson, šéf státní inspekce, na tiskové konferenci připustil, že nikdo neví, jak mohlo k incidentu dojít.
"Pokud nebudeme vědět, proč bezpečnostní systém přestal fungovat, je nemožné odhadnout, jak dlouho bude trvat, než zastavené reaktory budou znovu uvedeny do provozu. Je velmi pravděpodobné, že bezpečnostní systém všech zastavených reaktorů bude nutno přebudovat," uvedl.
Karlssonovo prohlášení vedlo k dalšímu zvýšení ceny elektřiny, jež nyní činí 57 öre (1,80 Kč) za kilowatthodinu, což je více než dvojnásobek ceny v minulém roce.
Přerušení provozu ve čtyřech z deseti nukleárních reaktorů Švédska způsobilo škodu téměř sto miliónů švédských korun (zhruba 310 miliónů Kč) a ztrátu 3595 MW.
Incident ve Forsmarku vyvolal bouřlivou debatu ve všech sdělovacích prostředcích. V rozhlasových a televizních debatách se nyní odborníci přou, jak velké nebezpečí havárie představovala. Někteří jí bagatelizují, jiní straší Černobylem.
Lars-Olov Hoglund, jenž byl hlavním konstruktérem elektrárny, vinil nekompetentní personál. "Kvalifikovaní inženýři odešli do penze a jejich nástupci nemají stejnou úroveň, zejména pokud jde o obsluhu bezpečnostního systému," tvrdí.
Ještě ostřejší je boj na politické scéně. Komunisté a zelení požadují, aby druhá nukleární elektrárna byla vyřazena z provozu nejpozději do roku 2010 a zbývající do roku 2016.
"Návrh na vyřazení nukleární elektrárnu za čtyři roky, aniž máme jinou alternativu zdroje energie, je neuvážený a krátkozraký," řekla na to ministryně pro životní prostředí Lena Sommestadová.
Leif Zetterberg, kandidát na poslanecké křeslo v zářijových volbách za Stranu středu, naléhal na vládu, aby urychlila rozvoj nových zdrojů elektřiny jako je stavba větrníků, ve které Švédsko zaostává za ostatními členy EU.
Politické spory o nukleárních elektrárnách mají však malý vliv na veřejné mínění. Podle výzkumu denníku Uppsala Nya 90 procent tázaných obyvatel v obcích kraje Uppland, kde leží elektrárna Forsmark, nadále považuje nukleární energii za spolehlivý a bezpečný zdroj energie.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů