Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zájem o projekt Zelená energie prudce roste. Zákazníci energetické skupiny ČEZ letos odeberou asi 40 gigawatthodin této elektřiny. To je osmkrát více, než tomu bylo loni, řekla mluvčí ČEZ Ivana Vejvodová. Odběratel v rámci tohoto projektu platí za energii z obnovitelných zdrojů příplatek deset haléřů za kilowatthodinu. Mezi největší odběratele nadále patří západočeský region. Tam byl také projekt Zelené energie v roce 2002 odstartován. Ekologicky šetrná energie se vyrábí z vody, větru, slunce či geotermálních zdrojů. V roce 2005 skupina ČEZ vyrobila z obnovitelných zdrojů 1657 GWh, to je 2,8 procenta z celkové produkce elektřiny společnosti.

PRAHA – Desítky ryb břichem nahoru plavaly v sobotu na hladině Hamerského rybníka v Praze 10. Z obavy, že vodu někdo otrávil, přivolali lidé Městskou policii. O rybím kolapsu strážníci okamžitě informovali hasiče, kteří na místo poslali své odborníky na chemii.
„Žádnou cizí látku ale v nádrži nezjistili,“ řekl deníku Aha! vyšetřovatel hasičů. Stojatá voda však silně zapáchala. Vše nasvědčuje tomu, že ve vedrech, která v Praze v minulých dnech panovala, se voda přehřála a začala zahnívat. Uhynulé ryby hasiči vylovili a odvezli do ka?lérie.

Ekologie zase jednou dostala pořádně na frak. V prostoru bývalé kladenské huti Koněv to bohužel není žádnou výjimkou. Celý areál je už hodně zatížen z minulosti a že by se to příliš lepšilo, se říci nedá. Černé skládky tu kvetou tak rychle, že je pracovníci životního prostředí nestíhají ani monitorovat, natož pak odklízet. A když pak přijde někdo, kdo chce vydělat na výhodné ´likvidaci´ nebezpečného odpadu a pouze ho kamsi zastrčí, nikdo si toho ani nevšimne. Nejhorší na tom je, že i když se nakonec podaří viníka přece jen odhalit a usvědčit, nikdo si na něm nic s největší pravděpodobností stejně nevezme.

Chotěšov - První tři z devíti obcí mikroregionu Radbuza zahájily nákladné čištění toku Radbuzy, akci za 800 milionů korun. Stavby kanalizací a čistíren jsou největší novodobou ekologickou investicí v Plzeňském kraji. Financuje je téměř 600 miliony korun evropský Fond soudržnosti a Státní fond životního prostředí, který na projekt Čistá Radbuza slíbil dát zatím pět procent z plánovaných nákladů.
"Staveniště předaly jako první Chotěšov a dále města Stod a Horšovský Týn, stavba začne v pondělí," řekl Čeněk Smetana, starosta Chotěšova. Dodavatelem je konsorcium firem Metrostav, OHL Železniční stavitelství Brno a plzeňský Berger Bohemia. Na stavbu dohlíží pražská firma MOTT MacDonald.
Kromě zmíněných obcí jsou do projektu zapojeny Dobřany, Líně a Zbůch z Plzeňska a dále Holýšov, Poběžovice a Bělá nad Radbuzou z Domažlicka. V nich má vzniknout 58 kilometrů kanalizačních řadů a osm nových čistíren.
Chotěšov vybuduje nejdéle do poloviny roku zhruba 14 kilometrů kanalizace a napojí 70 procent rozlohy celé obce včetně spádových vsí. "Akce nás přijde na 127 milionů korun, 114 milionů tvoří stavba," uvedl Smetana.

BOHUMÍn - Závod topenářské techniky VIADRUS v Bohumíně se chce v budoucnu více zaměřit na prodej kotlů spalujících biomasu do zahraničí. První ekologické kotle už závod prodal do Španělska, jak řekl mluvčí Viadrusu Tomáš Želazko.
Kotle spalující biomasu nezatěžují životní prostředí nadměrnou produkcí oxidu uhličitého, popel se dá navíc využít jako kvalitní hnojivo. Do Španělska směřovala první dodávka kotlů Hercules ECO, odběratel už má po testech zájem o další zakázku.
Ještě před dvěma lety Viadrus vyvážel jen zanedbatelné množství kotlů na biomasu, loni již exportoval přes 83 procent vyrobených kotlů.
"Letos směřuje na vývoz kolem 600 kotlů," dodal Želazko. K největším odběratelům patří zákazníci z Irska a Lotyšska, letos se kromě Španělska rozvíjí obchod také s Francií a Belgií.

Na Kampě jsou k vidění velkoformátové fotografie planety z výšky pod názvem Země krásná neznámá. V parku budou osvětlené panely se záběry pouští, polární krajiny i městských ghett vystaveny do konce října. Zemi z vrtulníku nafotil během několika let francouzský fotograf Yann Arthus Bertrand, aby zachytil lidské působení na přírodu. Projektem se snaží ekologicky vzdělávat lidi celého světa bez ohledu na státní hranice a jazyk.
Kampa, naproti Lichtenštejnskému paláci, Praha 1

Příroda Boletic
Ve vimperském zámku mohou nyní návštěvníci zhlédnout putovní výstavu s názvem Příroda Boletic. Série velkoformátových fotografií nabízí pohled na unikátní přírodu vojenského prostoru Boletice. Výstava bude přístupná do 31. října.
Muzeum při Správě Národního parku Šumava a Chráněné krajinné oblasti Šumava, zámek Vimperk, www.npsumava.cz

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů