Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Mladá Boleslav - Lidem, kteří stále nezaplatili za loňské druhé pololetí poplatek za vývoz komunálního odpadů, hrozí od města Mladá Boleslav padesátiprocentní penále. Magistrát těmto lidem rozeslal upozornění v pondělí. Vůči lidem, kteří nebudou reagovat na platbu, bude postupováno podle zákona. To znamená, že při nezaplacení bude následovat výzva před exekucí a poté již samotná exekuce. Penále se týká pouze dlužníků za loňský rok.

Týdenní letní tábor uspořádal Klub za záchranu Polabí ekologického sdružení Děti Země ve spolupráci se Správou CHKO Kokořínsko na její terénní stanici v Kokořínském dole. Účastníci pracovali zejména v mokřadních lokalitách u Rozprechtic, Nedamova a Vojtěchova, kde kosili louky a rákosiny.
„Kosení těchto mokřadů je nezbytné pro udržení druhové rozmanitosti rostlin a živočichů, kteří jsou na ně vázáni,“ uvedl Jiří Řehounek z Klubu za záchranu Polabí tohoto sdružení.
Na řadě míst, kde dobrovolníci kosí louky již několik let, se díky tomu zvětšily populace chráněných rostlin. Tábora se letos zúčastnilo dvacet pět dobrovolníků, Děti Země ho pořádaly již po desáté.

Během dopoledne zachvátil požár skládku komunálního odpadu v Lišově na Českobudějovicku, kterou provozuje společnost A.S.A. S plameny a hustým dýmem zápolí dvě jednotky hasičů.Informovala o tom mluvčí jihočeských hasičů Alena Horáková.
"Zásah potrvá delší dobu, ohnisko je uprostřed skládky. Oheň prohořívá asi čtyři metry do hloubky," uvedla mluvčí. Hasiči vrchní část odpadků odhrnují bagrem a ohniště kropí vodou. Na místě zasahují profesionální hasiči ze Suchého Vrbného a dobrovolní z Lišova. Příčina požáru není zatím známa.
Podle mluvčí vyjíždějí hasiči k požáru skládky zhruba jednou až dvakrát do roka.

Radonice - Obyvatelé Radonic na Chomutovsku se už za několik dní dozvědí, zda ministerstvo životního prostředí vyhlásí na louce nedaleko obce chráněné ložiskové území. Pod turisty oblíbeným místem k odpočinku a výletům totiž leží zásoby kaolínu a bentonitu. Aby nebyla znehodnocena, chce si je stát ochránit.
Ministerstvo proto zvažuje, že nad územím vyhlásí chráněné ložiskové území. Na louce by byla proto omezena třeba stavební činnost. A to se místním lidem nelíbí. Obávají se, že se v budoucnu začne ve Vlkani těžit a přijdou o hezkou přírodní scenérii.
V květnu dokonce uspořádali protestní pochod, ve kterém s rozhodnutím nesouhlasili. Protože ale obec Radonice není v řízení přímým účastníkem, ale pouze dotčenou obcí, nemá šanci v jednání rozhodovat respektive ho změnit.
Konečné rozhodnutí, které ovšem nebude ještě pravomocné, by měli zástupci ministerstva vyhlásit na konci týdne.

PEKING Čínské město Čcheng-tu v neděli uspořádá dražbu licencí, které cizincům umožní lovit divoká zvířata včetně některých ohrožených druhů.
Za vlka, jediného masožravce na seznamu, cizinci zaplatí nejméně dvě stě dolarů (4400 korun). Jak bude podle listu Beijing Youth Daily stát kolem 40 tisíc dolarů (880 tisíc korun).
Prostředky získané z prodeje licencí budou údajně použity na ochranu životního prostředí.

Velká Losenice - Vzácnost z ptačí říše se objevila v obci. Zpozorován tam byl vlaštovčí albín. Ochranáři se snaží bílého ptáka nafilmovat a vyfotit. "Šance, že vlaštovku- albína uvidíte ve volné přírodě je jedna ku sto tisícům," řekl Jaromír Čejka z CHKO Žďárské vrchy.

Zřícení ruské rakety Dněpr s 18 minisatelity na kazašské území, k němuž došlo koncem července krátce po jejím startu, přijde zřejmě Rusko draho. Ačkoliv ještě všechny ztráty spojené s likvidací havárie a ekologickými škodami nebyly přesně vyčísleny, již nyní Kazachstán avizuje, že bude požadovat částku v přepočtu nejméně 300 miliónů dolarů (6,6 miliardy korun). Informoval o tom ruský server gazeta.ru. Přesnou výši požadovaného odškodného zveřejní vládní vyšetřovací komise příští měsíc.
Při pádu rakety se totiž uvolnil vysoce toxický heptyl, který rychle proniká do půdy, znečišťuje vodní zdroje, ale i atmosféru. Pokud se Moskva bude zdráhat kompenzaci uhradit, Kazachstán by mohl zakázat start několika raket Proton, které mají z Bajkonuru vzlétnout ještě letos. Rusko platí za pronájem Bajkonuru 115 miliónů dolarů ročně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů