Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ENERGETIKA – Veřejné slyšení k zelené knize o energetické politice EU
Evropská komise pořádá veřejné slyšení k zelené knize o energetické politice EU. Jedná se o akci, která je součástí konzultačního procesu k zelené knize. Slyšení se bude konat 22. září v Bruselu.

ENERGIE – Podpora topení a chlazení z obnovitelných zdrojů
Evropská komise vypsala veřejnou konzultaci, která zjišťuje názory na implementaci různých typů opatření určených na podporu využívání obnovitelných zdrojů energie při vytápění a chlazení. Relevantní stanoviska budou zapracována do hodnocení dopadů, které k tomuto tématu předloží Evropská komise. Konsultace se zaměřuje na všechny typy obnovitelných energií, včetně solární, geotermální či biomasy. Konzultace je otevřena do 6. října 2006. 
http://ec.europa.eu/energy/res/consultation/heating_cooling_en.htm

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ – Konzultace k persistentním organickým polutantům
Evropská komise vypsala veřejnou konzultaci ohledně plánu na implementaci stockholmské konvence o persistentních organických polutantech (POPs). Jedním z cílů konsultace je také zjistit názory relevantních aktérů na závěry studie, která se zabývá možnými opatřeními na redukci uvolňování vedlejších produktů POPs. Konsultace je otevřena do 10. října 2006.
http://ec.europa.eu/environment/pops/consult_en.htm

TACHOV – Stovky pravých hřibů přinesla z lesa na Plzeňsku rodina Dany Vackové z Tachova. Nejprve sbírali i ostatní houby, ale ty nakonec v lese nechali.
„Nemělo smysl se ke klouzkům, pýchavkám nebo babkám ohýbat,“ popisuje Vacková. Košíky totiž přetékaly praváky. „Doma jsme je počítali, když jsme došli k šesti stovkám, přestalo nás to bavit,“ říká Václav Ender, syn známých, kteří s Vackovými vyrazili na houby. Podle odhadu přinesli z lesa přes 700 hřibů, od těch nejmenších až po opravdové obry. „Ty malinké naložíme, z větších bude smaženice a půjdou do omáčky, z těch největších budou řízky,“ plánuje Vacková.

Proti vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu v oblasti kolem Chanovic a Pačejova na Klatovsku v sobotu symbolicky protestovaly desítky osob.
Lidé se vydali na kolech i pěšky na trasy v místech, která připadají v úvahu pro zřízení skladu vyhořelého jaderného paliva.
Protestu se zúčastnila i manželka zemřelého herce Miloslava Šimka, který patřil k iniciátorům odporu proti vybudování úložiště. Založil místní občanské sdružení Jaderný odpad - děkujeme, nechceme.

Více než deset milionů korun si již brzy rozdělí v několika vybraných středomoravských obcích a městech, které doplatily na letošní jarní záplavy. Na likvidaci následků povodní jim v nejbližší době pošle peníze ministerstvo pro místní rozvoj, píše středomoravská příloha MfD. "U obcí z Olomouckého kraje, jako je Uhelná, Špičky, Teplice nad Bečvou a Milotice nad Bečvou, už byla vydána limitka. To znamená, že jen čekáme, až nám dodají potřebné smlouvy, a poté jim peníze zašleme," uvedla Lucie Kulhánková z ministerského odboru vnějších vztahů.

Rumburk - Rakouský tahač s návěsem, naplněný použitým stavební materiálem, vrátila policie zpět do Německa. Tahač mířil z Německa přes Česko do Rakouska přes hraniční přechod Rumburk na Děčínsku. "Protože celní doklady nebyly úplné, kamion jsme na území Česka nepustili," uvedla mluvčí severočeské cizinecké a pohraniční policie Eva Hauková. Společná kontrola s celníky odhalila náklad použitých polyesterových desek a kusů montážní pěny.

Příprava stavby továrny Hyundai v Nošovicíchmá podle Ekologického právního servisu (EPS) skluz pět měsíců. Termín zahájení stavby do konce roku proto podle něj není možné stihnout. Podle moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského ale příprava výstavby zpoždění nemá. Hyundai chce zahájit stavbu nejpozději do konce roku, možná už v listopadu, jak v úterý uvedl v Ostravě budoucí generální ředitel nošovické automobilky Kim Ok-čo.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů