Úterý, 19. března 2024

Elektrowin odebral již 5149 tun elektrozařízení

Elektrowin odebral již 5149 tun elektrozařízení

Novela zákona o odpadech vstoupila v platnost právě před rokem

 

Praha – Tuto neděli, 13. srpna 2006, uplynula právě rok od chvíle, kdy v České republice i v celé Evropské unii začala platit zákonná povinnost zpětného odběru elektrozařízení z domácnosti. Akciová společnost Elektrowin, provozovatel jednoho z kolektivních systémů pro zpětný odběr, během tohoto roku odebrala již téměř 5149 tun elektrozařízení.

 

Z tohoto objemu tvoří téměř 4804 tuny chladicí a mrazicí zařízení. Zbytek připadá na ostatní velké spotřebiče, jako jsou pračky, myčky či elektrické sporáky, malé spotřebiče, mezi něž patří například rychlovarné konvice, vysoušeče vlasů či kuchyňské roboty, a domácí elektrické nástroje a nářadí.

 

„Věřím, že díky novému způsobu nakládání s použitým elektrozařízením končí stále méně praček, chladniček a dalších spotřebičů na černých skládkách či v běžném komunálním odpadu,“ říká Ing. Roman Tvrzník, generální ředitel Elektrowin, a. s. „Uplynulý rok jsme věnovali především uzavírání smluv s dalšími výrobci, prodejci, obcemi a svozovými firmami. Úspěšně se snažíme také zvyšovat povědomí spotřebitelů o správném nakládání s použitými výrobky,“ doplňuje.

 

Kolektivní systém Elektrowin v současné době sdružuje 399 výrobců elektrických a elektronických zařízení. V databázi je evidováno 248 míst zpětného odběru ve sběrných dvorech smluvních obcí. Dalších 2087 obcí bez sběrného dvora je do systému zapojeno prostřednictvím svozových firem. Na zpětném odběru kolektivní systém spolupracuje s téměř 690 posledními prodejci. Síť zpracovatelských zařízení je na základě provedeného výběrového řízení tvořena čtrnácti provozovnami.

 

Povinnost zpětného odběru elektrozařízení z domácnosti v ČR upravuje novela zákona číslo 185/2001 Sb. Elektrospotřebiče byly pro účely zpětného odběru rozděleny do deseti skupin podle druhu a účelu použití. Každou kategorii spravuje jeden z kolektivních systémů, registrovaných na Ministerstvu životního prostředí. Společnost Elektrowin spravuje tři skupiny: 1. Velké domácí spotřebiče, 2. Malé domácí spotřebiče a 6. Elektrické a elektronické nástroje.

 

Společnost Elektrowin a. s. byla založena 25. května 2005 jako provozovatel kolektivního systému, zajišťujícího oddělený sběr, zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na velké a malé elektrospotřebiče a elektrické a elektronické nástroje. Společnost je koncipována jako nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Povinnost zpětného odběru elektrozařízení z domácností platí v ČR i v celé EU od 13. srpna 2005 (novela zákona č. 185/2001 Sb.).

 

Pro bližší informace prosím kontaktujte:

Taťána Pokorná, Elektrowin, e-mail tana.pokorna@elektrowin.cz

Květoslava Hrubešová, Omne bonum, e-mail hrubesova@omnebonum.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů