Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ministerstvo i kraj potvrdili, že báňský úřad povolil zasypat Čečelické jezero protiprávně

Ministerstvo i kraj potvrdili, že báňský úřad povolil zasypat Čečelické jezero protiprávně

MĚLNÍK/ČEČELICE – Odpadářská společnost HZCJ se bude muset vzdát plánovaného zasypání Čečelického jezera na Mělnicku, které nedávno povolil Obvodní báňský úřad Kladno. Hned dvě státní instituce totiž konstatovaly, že báňský úřad porušil při vydávání svého rozhodnutí zákony. Povolení k likvidaci jezera je tak protiprávní. Podle Ministerstva životního prostředí (1) měl celý záměr nejprve projít posouzením vlivů na životní prostředí, což se nestalo. Krajský úřad Středočeského kraje (2) oznámil, že povolení nemělo být vůbec vydáno také kvůli ohrožení vzácných druhů obojživelníků a vodních měkkýšů. Kvůli nim by totiž investor musel nejprve získat výjimku ze zákona o ochraně přírody. Krajský úřad, obec Čečelice a Arnika vyzvali přednostu Českého báňského úřadu, aby nezákonné rozhodnutí o zavážce jezera zrušil.

„Obvodní báňský úřad porušil při vydávání povolení k likvidaci jezera hned dva zákony. Vyzvali jsme proto přednostu Českého báňského úřadu Romana Makaria, aby protiprávní rozhodnutí zrušil. Je to jediná cesta, jak je možné vzniklou situaci napravit,“ řekl vedoucí Centra pro podporu občanů sdružení Arnika Martin Skalský. Podle něj by pak úřad musel celou záležitost projednat znovu. „Ministerstvo životního prostředí a krajský úřad jasně řekli, že před povolením k zavážce je nezbytné posouzení vlivů na životní prostředí a rozhodnutí o chráněných druzích živočichů. Zákony musí platit i pro báňský úřad,“ dodal Skalský. Arnika na základě orientačních biologických průzkumů tvrdí, že Čečelické jezero je významným biotopem a chce prosadit úplné upuštění od likvidace vodní plochy.

„Krajský úřad považuje rozhodnutí Českého báňského úřadu za zavádějící a chaotické a navrhuje jeho zrušení a vrácení věci k novému projednání a rozhodnutí s tím, že k provedení rekultivace v dobývacím prostoru Čečelice je nutno získat výjimku z ochranných podmínek dotčených zvláště chráněných živočichů,“ napsal v závěru nedávného vyjádření Krajského úřadu (2) vedoucí Odboru životního prostředí a zemědělství RNDr. Jaroslav Obermajer a potvrdil tak stanovisko Arniky.

Proti zavážení pískovny bojuje především obce Čečelice. Již třináct let marně navrhuje, aby se část jezera zachovala pro rekreační využití a v druhé části byly ponechány přírodní biotopy pro chráněné obojživelníky. „Argumenty, které obsahují nová vyjádření ministerstva a kraje, jsme vznášeli ve správním řízení, kterého se naše obec účastnila. Báňský úřad je ale všechny zamítnul jako neopodstatněné, stejně jako již několikrát v minulosti. Vadí nám, že báňský úřad chce rozhodovat o tom, jak se bude využívat území naší obce, aniž by respektoval názor zastupitelstva a našich obyvatel,“ prohlásil starosta Čečelic Josef Zeman. Podle něj je chyba v zákoně, protože báňský úřad má pravomoc rozhodnout o pozemcích obce i soukromníků proti jejich vůli.

Svůj další zásah ve prospěch Čečelického jezera v současných dnech zvažuje Ministerstvo životního prostředí. „Vzhledem k tomu, že správní řízení o zavážení jezera je ukončené, mnoho možností nezbývá. Ministerstvo může nicméně uplatnit pravomoci vrchního státního dozoru v oblasti životního prostředí a vyzvat Český báňský úřad, aby nezákonné rozhodnutí zrušil,“ vysvětlil právník Arniky Lukáš Matějka. Zda se k tomuto kroku ministerstvo skutečně rozhodne, by mělo být jasné během několika dní.

Společná tisková zpráva Obce Čečelice a Centra pro podporu občanů sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů