Čtvrtek, 28. března 2024

V Česku přibudou pralesy

V Česku přibudou pralesy

Lesáci plánují ponechat na přírodním vývoji osud tisíců hektarů porostů. Podle ochránců přírody by mělo zůstat bez hospodářských zásahů až deset procent lesa. Šumavský Boubín je bezkonkurenčně nejznámějším pralesem v České republice a jedním z mála původních lesních porostů v zemi. V příštích letech by k nim však měly přibýt další tisíce hektarů lesů, které budou ponechány výhradně přírodnímu vývoji.

Před časem převedly Lesy České republiky do takzvaného bezzásahového režimu padesát hektarů porostů v lokalitě Kostelecké bory v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. Nové pralesy by měly vzniknout také na Kleti v chráněné oblasti Blanský les, v Javořině v Bílých Karpatech, na Poledníku v Jizerských horách a v dalších oblastech. " V první fázi bychom chtěli převést plochu přibližně dva a půl tisíce hektarů," uvedl generální ředitel Lesů České republiky František Koníček. Státní společnost na vyhlašování " nových pralesů" spolupracuje s Agenturou pro ochranu životního prostředí.

Z celkové plochy zhruba 1,3 milionu hektarů, na kterých státní lesy hospodaří, mají být podle Koníčka ponechány přírodnímu vývoji necelá dvě procenta území. To znamená přibližně pětadvacet tisíc hektarů lesa. Kdy bude tohoto stavu dosaženo však nechce ředitel odhadovat. "Pokud by se postupovalo současným tempem, byl by časový horizont nepřiměřeně dlouhý. Já sám bych byl rád, kdyby vše šlo rychleji. Záleží ovšem hlavně na aktivitě a racionální argumentaci přírodovědců a ochránců životního prostředí, kteří za námi musí přijít se svými návrhy a nabídkami," zdůraznil František Koníček.

Ochránci přírody však požadují, aby pralesy mohly vzniknout na mnohem větším území. "Navržená rozloha je hrubě nedostatečná. Odborné studie ukazují, že k zachování, případně obnovení druhové rozmanitosti v lesích, je nutné vyjmout z obhospodařování plochu nejméně deset procent lesů," vysvětlil Jaromír Bláha z ekologického Hnutá Duha.

Například v sousedním Německu odborníci kritizují systém šetrného hospodaření v lesích, který požaduje po majitelích porostů ponechat v přírodním režimu pouze pět procent lesů. "Chceme- li, aby v lesích žily všechny druhy lesních rostlin, zvířat a hub a nepokračovalo jejich postupné mizení, je třeba ponechat v bezzásahovém režimu nejméně deset procent lesů," podotkl Bláha. Podle něj je rovněž důležité, aby jednotlivá území ponechaná přírodě měla rozlohu nejméně sto hektarů. Na menší plochy má totiž výrazný vliv hospodaření na okolních pozemcích.

Celkem je v České republice 2,5 milionu hektarů lesů. Bezzásahové zóny kromě chráněných krajinných oblastí vznikají také v prvních zónách národních parků i v některých soukromých lesích.

DALIBOR DOSTÁL


Zdroj: Mojenoviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů