Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Kraj Vysočina čtvrtým rokem přispěje na rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Samosprávy, podnikatelé nebo nestátní neziskové organizace si mohou rozdělit 2,5 miliónu korun, pokud se chystají využívat biomasu, sluneční, vodní či větrnou energii. Grantový program projednala rada kraje, vyhlášen bude, až ho schválí krajské zastupitelstvo. V předchozích letech z něj 49 úspěšných žadatelů dostalo 5,5 miliónu korun.
"Kraj podporuje všechny obnovitelné zdroje, ale preferuje využití biomasy, bioplynu nebo solární energie," řekl Jan Joneš z krajského odboru životního prostředí. Zdůvodnil to tím, že projekty na stavbu větrných elektráren bývají předmětem bouřlivých diskusí v obcích. Vodní díla kritizují rybáři a ochránci přírody.
V prvních dvou letech fungování programu se na projekty větrných a vodních elektráren krajské peníze většinou dostaly, loni žadatelé neuspěli.

Desítky lidí z Klatovska v sobotu protestovaly proti vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu. Demonstranti se vydali na kolech i pěšky na trasy kolem Chanovic a Pačejova v místech, která připadají v úvahu pro jeho zřízení. Protesty pořádají i přesto, že stát pozastavil práce na přípravě úložiště do roku 2009. Okolí Pačejova patří mezi pět lokalit, které Správa úložišť radioaktivního odpadu pro stavbu vytypovala. Lidé se obávají znečištění podzemních vod, problémů s ukládáním a transportem odpadu i možného útoku teroristů. V dubnu 2004 v referendu uvažovanou stavbu úložiště odmítli.

Evropská komise neschválí spojení francouzských energetik Gaz de France a Suez bez jejich ústupků, protože by tato fúze podle chystaného plánu zhoršila konkurenční prostředí na belgickém a francouzském trhu s energiemi.
Komise v sobotu firmám oznámila předběžný seznam podmínek, po jejichž splnění by akvizici schválila.
V červnu ukázala předběžná studie EU, že spojení GDF/Suez vyvolává obavy z kontroly nad zásobníky s plynem, sítěmi plynovodů a přenosem elektřiny. Opatření EU má zajistit, aby vznik nového gigantu nepoškodil evropské spotřebitele.
Suez a GDF jsou dva nejvýznamnější dodavatelé plynu a elektřiny v Belgii a dva ze tří nejsilnějších hráčů na francouzském trhu s plynem a teplem.
Firmy svůj plán fúze oznámily v únoru. V Evropě by tak vznikl významný gigant v energetice, vodním hospodářství a nakládání s odpadem; jeho tržní hodnota dosáhne 72,6 miliardy eur.

Výrobce užitkových vozidel Iveco spouští kampaň, jejímž ústředním bodem je životní prostředí. Agentura Red Cell vytvořila kampaň, v níž účinkují vozidla značky v barvách zákazníků Iveca, Coca-Coly a DHL. Značka tak chce ponocí využití image svých zákazníků vylepšit i svou image. Inzertní kampaň bude probíhat především v odborných časopisech.

Společnost DHL Express (ČR), poskytovatel expresních a logistických služeb, zahájila spolupráci s Nadací Partnerství, podporující projekty udržitelného rozvoje ve všech regionech České republiky. DHL s Nadací Partnerství podpoří vybudování odpočívadla na trase budoucí evropské cyklostezky podél řeky Odry v ostravské Staré Bělé.

ŠUMPERK - Novou obecně závaznou vyhlášku o spalování rostlinných materiálů má Šumperk. Nařízení má zlepšit kvalitu ovzduší ve městě. Vyhláška se věnuje především takzvanému zelenému odpadu.
„Do kategorie biologicky rozložitelného odpadu spadají tráva, seno, sláma, listí, jehličí, piliny, kořeny a stonky bylin, květenství a plody bylin a dřevin a také nepřirostlá kůra,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí šumperské radnice Stanislav Ficnar.
Lidé teď nesmějí spalovat rostlinný materiál v otevřených ohništích, zahradních krbech nebo otevřených grilovacích zařízeních. Ten patří do kompostu, případně k uložení do speciálních hnědých nádob. Navíc mohou obyvatelé města odvézt biologický odpad i do sběrného dvora v Anglické ulici.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů