Pátek, 26. dubna 2024

Kamenné přehrady chrání proti povodním už sto let

Kamenné přehrady chrání proti povodním už sto let

Sto let od svého vzniku oslaví o tomto víkendu přehrada Fojtka u obce Mníšek a přehrada Mlýnice u Nové Vsi. Proto budeme dnešní tip směřovat na tyto zajímavé technické památky, umně vybudované rukama našich pradědů.

Obě přehrady od sebe dělí vzdálenost necelých tří kilometrů. Mlýnici však plní voda z Albrechtického potoka, zatímco Fojtku potok Fojtský. Oba potoky se vlévají do říčky Jeřice, na níž v obci Oldřichov v Hájích měla stát přehrada třetí a z nich největší. Vodní dílo už nikdo nepostavil, jelikož se stavbě do cesty postavily finanční důvody a následky první světové války. Přehrady vznikly jako ochrana před velkou vodou po neblahých zkušenostech s katastrofální povodní v létě 1897.

Obě přehrady mají volný přístup na hráz a v létě slouží jako koupaliště. Hojně je využívají také rybáři. O kvalitě vody svědčí výskyt dvou druhů raků. V sobotu 26. srpna však budou veřejnosti přístupné útroby přehrad. Návštěvníci se mohou těšit i na prohlídku historického technického vybavení včetně odborného výkladu. Cesta k oběma přehradám je snadná, jelikož leží souběžně v těsné blízkosti obecních silnic.

Přehrada Fojtka se nachází na území mezi osadou Fojtka a obcí Mníšek. Dodnes se proto vedou spory o její přesný název. Mnozí mníšečtí patrioti ji tedy nazývají Mníšeckou. Její nádrž, o rozloze sedmi hektarů s průměrnou hloubkou okolo 10 metrů, dokáže pojmout 323 tisíc kubických metrů vody. Hráz převyšuje terén o jedenáct metrů.

Hráz přehrady Mlýnice je o tři a půl metru vyšší, pojme však "jen" 271 tisíc kubických metrů vody. Lidé se zde mohou projít po 159 metrů dlouhé hrázi.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů