Pátek, 29. března 2024

Ničivé požáry sužují Evropu

Ničivé požáry sužují Evropu
Hořící borové háje na severořeckém poloostrově Chalkidiki jakoby potvrzovaly dojem, že letošní vyprahlé léto se nese ve znamení nebývalého množství požárů, především ve středomořských zemích.
Jde tedy o trend, na který si musíme zvyknout? Zčásti ano.
Dobrou zprávou je ale podle expertů skutečnost, že evropské země získaly s lesními požáry zkušenosti. Proto jsou následné škody mnohem menší než v minulých letech.
Obrazy hořících porostů plní zpravodajství od července.

Středomoří v plamenech
Rekordní vedra změnila půdu středomořských zemí ve vyprahlou krajinu. Potom už stačilo jen málo. Lesní požáry zuřily především na Pyrenejském poloostrově.
Ve Španělsku, kde zažili už třetí suchý rok po sobě, bojovali s ohněm především v oblasti mezi přístavním městem Vigo a poutním místem Santiago de Compostella. Madrid musel nasadit stovky vojáků.
Požádal o pomoc i Evropskou unii, potřeboval naléhavě letouny, vrtulníky a hasičské vozy. S ohněm bojovalo přes sedm tisíc mužů. Škody jsou ale menší než loni.
S desítkami požárů bojovalo také sousední Portugalsko, kde oheň spálil i vzácné eukalypty.
Plameny zasáhly i známé jihofrancouzské letovisko Saint-Tropez, kde musely být evakuovány tisíce turistů, ve městě vládl chaos. Televize LCI zabírala ohrožené nemovitosti bohatých Francouzů, které ale oheň nakonec ušetřil.
Lesní požáry se nevyhnuly ani severskému Švédsku. Záchranáři museli evakuovat čtyři vesnice poblíž města Lulea. Hasičům musely pomáhat i oddíly domobrany.

Trpí lidé, zvířata, lesy
Také Řecko zažilo nejteplejší týden od začátku roku, teploměr ukazoval 42 stupňů Celsia. Vzápětí přišly požáry.
Již počátkem srpna hořela nelegální skládka západně od metropole Atén. Tehdy byly evakuovány jen tři vesnice.
Poslední požáry měly dramatičtější průběh. Řečtí hasiči se snažili zabránit, aby se oheň dostal k obydleným oblastem. Pomáhali jim místní obyvatelé, kteří se snažili zachránit své nemovitosti.
Zničeny byly desítky domů, obchodů i automobilů. Experti hovořili o ekologické katastrofě. Na okrajích sežehnutých porostů olizovaly plameny poslední zbytky zeleně. Před ohněm prchala i dezorientovaná zvířata.
Z oblasti prchali turisté, místní lidé jen sledovali škody. "Mám tady dům už 35 let, něco podobného jsem zatím nezažil," řekl agentuře Reuters Petros Sagoridis, jeden z obyvatel řeckého poloostrova Chalkidiki.
Plameny postupují rychle. Během chvíle lidé zjistí, že ohnivá clona zachvátila místo, odkud ještě před chvílí bylo možné sledovat požár.
"Rozsah požáru byl pro lidi dosud zcela nepředstavitelný," řekl Sagoridis.
Náprava následků potrvá dlouho. "Krajina byla poničena na rozsáhlé ploše," řekl Panagiotis Fourlas z místní domobrany.

Příčiny? Žhářství...
Požáry v Řecku mají podle předběžných informací na svědomí podnikatelé, kteří se snaží pomocí plamenů vyklučovat lesy. Silný vítr způsobí, že se plameny vymknou kontrole.
Boj proti plamenům přitom vyžaduje značné nasazení lidí i techniky.
V Řecku vyslali hasiči nad deset kilometrů široký ohnivý pás deset cisternových letadel Canadair a tři vrtulníky. Nasadili také osmdesát protipožárních vozidel, která doprovázelo 250 hasičů, policisté i vojáci.
Také ve Španělsku vznikly desítky požárů lidským přičiněním. Policisté zatkli sedmadvacet osob, které měly podle vyšetřovatelů na svědomí několik požárů. Mezi nimi byli i hasič a lesník. Španělská ministryně pro životní prostředí Cristina Narbonová hovořila o "lesním terorismu".
Ministr vnitra Alfredo Pérez Rubalcaba uvedl, že policisté nebojují proti obvyklým žhářům.
"Za vznikajícími ohni stojí strategické plánování a velmi špatné úmysly," prohlásil. Poblíž spálenišť v Galicii byly nalezeny zbytky podomácku vyrobených zápalných bomb.
Policisté pátrají mezi soukromými hasičskými firmami i mezi stavebními podnikateli.
Obě skupiny mají zájem, aby požáry neutuchaly. První skupina vydělává na jejich zvládání, druzí si představují, že by spálené plochy mohly být změněny na levné stavební parcely.
Za vznikem požárů stojí podle ekologů i další důvody. Například vylidňování venkova či nedodržování bezpečných postupů při zapalování ohňů v otevřené krajině.

...i změny klimatu
Velký počet požárů dávají mnozí experti do souvislosti s globálním oteplováním.
Zní to srozumitelně: rekordní teploty vysuší krajinu, následně stačí málo k vypuknutí plošného požáru.
Odborný časopis Science dochází k závěru, že mezi globálním oteplováním a rizikem lesních požárů existuje přímá úměra.
Neplatí to jen pro Evropu. Například ve Spojených státech se podle vědců v souvislosti se zvýšením letních teplot zvýšila pravděpodobnost lesních požárů čtyřnásobně v porovnání s obdobím před třiceti lety.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů