Pátek, 29. března 2024

Kaštany opadávají jako v listopadu

Kaštany opadávají jako v listopadu
Jihlava - Stovky kaštanů na Jihlavsku opadaným listím a zbytky zeleně v hnědnoucích korunách budí zdání, že strom s odborným názvem jírovec maďal čeká vyhynutí.
Letní usychání listů jírovce ve velkém a koberce listí pod stromy v červenci a srpnu způsobují larvy motýlka klíněnky jírovcové. V samotné Jihlavě a kolem města třeba k vodárenským rybníkům schne listí kaštanových alejí.
"Stromy škůdce sužuje řadu let. Nikdo nemůže vyloučit úhyn víc stromů, které nebudou mít sílu na boj s klíněnkou," přiblížil Miloslav Sahula, vedoucí střediska lesů jihlavské Správy městských lesů.
Klíněnka se v tuzemsku objevila před deseti lety jako nezvaný host z Balkánu.

Ponurá podívaná v parku

Podle ředitelky jihlavské zoo Elišky Kubíkové by pomoc napadeným stromům vrátila svěžest lesoparku nad zahradou.
"Chodíváme rádi na procházky Heulosem, ale spadané listí jako v listopadu je v létě škaredá podívaná. Město by s tím mělo něco udělat," shodli se manželé Vondrákovi.
Vývoj feromonového preparátu k lapání motýlků klíněnky skončil nezdarem. Postřiky jsou drahé a aplikace obtížná pro velikost korun. Před lety žáci základních škol Jihlavska na podzim v alejích hrabali listí ke spálení. Zákon o likvidaci odpadů pálení zakázal.
"Spálit všechno listí byl nejlepší způsob, jak šíření klíněnky zamezit," upřesnil Sahula.

Jírovec jako druh přežije

Část odborné veřejnosti škody na kaštanech nechávají v klidu. "V žádném případě jírovec nečeká vyhynutí. Napadení je výrazně menší, než před několika lety. U všech škůdců se projevuje rychlý nástup, ale příroda se s tím časem vyrovná," přiblížil Aleš Toman z Českého svazu ochránců přírody.
Některé stromy na podzim reagují na klíněnku květy nebo nasadí na listy. "Klíněnka spíš ubývá. Když stromu opadá spodní patro listí, dokáže nasadit množství listů v horních patrech, a tím si zajistí, co potřebuje k životu," přibližil Vladimír Másílko z magistrátního odboru ochrany životního prostředí.

STANISLAV JELÍNEK
Zdroj:Jihlavské noviny - Vysočina
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů