Čtvrtek, 28. března 2024

U Vltavy hrozil únik toxických chemikálií

U Vltavy hrozil únik toxických chemikálií
Stačilo, aby na Šumavě výrazně zapršelo, zvedla se hladina Teplé Vltavy a v řece, která teče do lipenské přehrady, mohlo skončit obrovské množství nebezpečných chemikálií.
Až včera, po tříletém kolotoči dohadů začaly z areálu bývalé sklárny v Lenoře pomalu mizet stovky tun arzenu, rtuti a kyseliny sírové. Odvážet je začali pracovníci sanační firmy.

Každý den ohrožení rostlo
"To ohrožení už bylo značné. Lidé tu rozkradli kovové věci, ve skladech se propadají střechy a vzhledem k tomu, že Vltava teče těsně podél areálu, mohlo dojít k zamoření Vltavy," říká Václav Filištein ze sanační firmy Envisan.
Chemikálie jsou v areálu již od poloviny devadesátých let, kdy sklárny ukončily svou činnost. První upozornění na volně přístupné chemikálie přišlo před třemi roky. Česká inspekce životního prostředí nařídila likvidaci nebezpečných látek. Nestalo se ale nic.
"Majitelé areálu na písemné výzvy reagovali tak, že se omlouvali těsně před svolanými jednáními a nepřišli. Proto nebylo možné situaci řešit," říká mluvčí inspekce Ivana Awwadová.
Podnikatelé byli už jednou zproštěni obvinění z ohrožení životního prostředí, protože státní zástupce neprokázal, že za znečištění mohou oni. Státní zástupce podal stížnost a soudní jednání stále běží.
Majitelé neplatili ani uložené pokuty. Teprve tento týden nabyla právní moci exekuce, o kterou inspekce požádala už před několika měsíci.
Právě exekuce byla podmínkou k tomu, aby inspekce uvolnila půlmiliónovou zálohu na likvidaci chemikálií. "Práce budou probíhat 6 týdnů," říká Filištein.

Kde pomohla exekuce
Stejným způsobem - tedy až exekucí, přiměla inspekce před dvěma měsíci obec Osek nad Bečvou odstranit ekologickou zátěž z jedinečné lokality lužního lesa. V něm obec v roce 1999 nejprve nezákonně vytěžila více dřeva, než měla povoleno. O rok později ho začala zavážet průmyslovým sádrovcem. I přes zákaz ho sem navezla v silné vrstvě na plochu jeden a půl hektaru.
Obec za to dostala několik pokut. Až teprve během exekuce začala sádrovec odvážet. "Nyní je již všechen odstraněn a naváží se tam zemina, která umožní obnovu lesa," říká Awwadová.
Podle odhadů zbývá v Česku odstranit ještě zhruba třetina starších ekologických škod v areálech po celé zemi.
Náklady na jejich likvidaci se přitom odhadují na 100 miliard korun.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů