Pátek, 26. dubna 2024

Modré zlato… voda nad ropu

Modré zlato… voda nad ropu
Sázka na vodu je pro některé investory sázka na nejžhavější komoditu nadcházejících dekád.
Kdyby Jean-Marie Messier, namísto svého plánu ovládat kromě vodovodních kohoutků také multimediální svět, nechal téci vodu jen tak, nemusela z účtu společnosti Vivendi spojením se studii Universal odtéci suma několika miliard eur. Možná by „malý Napoleon“, jak byl Jean-Marie Messier přezdíván, dál seděl na trůnu a pomalu by ovládal Evropu aniž by k tomu potřeboval hudební a filmový průmysl, který byl jeho prohranou bitvou u Waterloo.

Index agentury Bloomberg World Water Index, který zahrnuje 11 společností, jejichž hlavní část je postavena na vodních zdrojích, přinesl do 10 července letošního roku roční zhodnocení 36 % od roku 2003, což je lepší výsledek než 31% zhodnocení sektorového indexu Oil & Gas a daleko od 11% zhodnocení indexu S&P 500.

Podle Hanse Petera Portnera, který spravuje pro investory 2,9 mld. USD ve „vodním“ fondu společnosti Pictet Asset Management v Ženevě, existuje jen jediný směr pro cenu vody a to je vzhůru. Jeho fond povyskočil za poslední rok o 26 % a on sám očekává průměrné roční zhodnocení do roku 2020 ve výši 8 %.

Světová organizace odhaduje, že do roku 2050 budou více, jak 2 miliardy obyvatel ze 48 zemí „modré planety“ na suchu, nebo-li bez vody. Okolo 180 mld. USD ročně je potřeba investovat do infrastruktury, která naplní například čínské a indické kohoutky vodou. Je to dvojnásobek současných výdajů, které se objevily na zasedání World Water v Marseille. Podle manažera investiční skupiny Schroders Christophera Wykeho existuje přímá úměra mezi růstem „třetího světa“ a růstem spotřeby. Jako příklad uvádí spotřebu masa: „Na 1 tunu masa potřebujete vyprodukovat 7 tun obilí a na 7 tun obilí potřebujete 7000 galonů vody“.

Jedním z těch, kteří nechali plynout své finanční prostředky do vody je 78letý multimilionář Bonne Pickens. Jeho investice se vyšplhala na 50 milionů USD na práva na vodovodní zdroje okolo jeho 9 700 hektarového pozemku na severu Texasu. Pickens, který má dostatek vodních zdrojů, aby obsloužil 20 % poptávky z okolí Dallas- Fort Worth, očekává, že nastane stejný vývoj jako u poptávky po ropě, kdy Čína kupuje ropná pole v Kanadě a Kazachstánu.

A tak než si dáte sklenku „obyčejné“ vody, zamyslete se nad tím, není-li tato obyčejná voda „neobyčejnou“ investiční příležitostí.

Jako možnou investici najdete v nabídce Patria Direct certifikát: SG1WWX, nebo ETF: PowerShares Water Resources Portfolio ( www.powershares.com )

Zdroj Bloomberg

Roman Koděra, Patria Direct
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů