Čtvrtek, 28. března 2024

EU: Británie nezvládá třídění odpadu

EU: Británie nezvládá třídění odpadu
Londýn zvládá ze všech členských zemí EU třídění odpadu skoro nejhůře. Z komunálního odpadu je vytříděno pouhých 18 procent.

Ekologické organizace svou poslední studií uvedly, že z členských zemí Evropské unie ve třídění odpadu značně zaostává Velká Británie. Horší jsou už jen Řekové a Portugalci. Z britského komunálního opadu je podle studie vytříděno pouhých 18 procent, oproti Francii s 28 procenty, Německu 58 procent a Nizozemsku se 65 procenty.


Nick Pearce, který se na průzkumu podílel, tvrdí, že se osvědčuje zavedení systému poplatků za odpad. Podle jeho vyjádření tak rázem vzroste podíl vytříděného odpadu. Tomu oponuje jeho kolegyně Julie Niklová, která se domnívá, že než finanční poplatky je potřeba změnit "jednorázový způsob" myšlení lidí.


Ekologické organizace ve svém průzkumu uvádějí, že například v některých částech Německa jsou poplatky za odpad tak vysoké, že se objem vytříděných složek zvýšil až na 65 procent. Britská vláda se sice snaží přimět lidi k důkladnějšímu třídění, zatím se však blíží pouze svému závazku z roku 2000, a to vytřídit 25 procent odpadu. V některých oblastech Británie se dá zjistit, kdo kolik vyhazuje odpadu, protože místní úřady nechaly elektronicky označit popelnice. Určití lidé se však proti tomuto postavili, že se jedná o narušení občanských práv.


Britská Asociace místních samospráv doporučila vládě, aby dala lokálním úřadům pravomoc zavést si vlastní systém poplatků za odpad. Paul Bettison z Asociace řekl, že lidé, kteří netřídí, by měli platit víc, protože vlastně dostávají extra službu.

Autor/ři: mab-iHNed,Ecomonitor

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů