Pátek, 29. března 2024

V Bílině bylo otevřeno Ekocentrum Terra Natura

V Bílině bylo otevřeno Ekocentrum Terra Natura
Bílina - Do nového Ekocentra Terra Natura se mohou Bílinští přijít poradit každé pondělí odpoledne a vždy ve středu a pátek dopoledne. Sídlí ve zdejším Infocentru Pod Věží na Mírovém náměstí. Vzniklo v rámci projektu "Ústecký kraj - kraj přírody i člověka," který je financován prostřednictvím Krajského úřadu Ústeckého kraje z Evropského sociálního fondu (75 %) a státního rozpočtu (25%).
Ekocentrum Terra Natura se bude věnovat komplexní problematice životního prostředí. Především se však zaměří na osvětu obyvatel regionu v souvislosti s odpadovým hospodářstvím. Rovněž bude nápomocno při řešení ekologických škod po důlní činnosti na Radovesické výsypce a poskytne odborné poradenství v oblasti ochrany životního prostředí, technologie rekultivačních prací, biodiverzity a podobně.
"Když se řekne Bílinsko a severní Čechy, každý si představí zdevastovanou krajinu. I přesto se zde nachází přírodní potenciál, který stojí za to lidem představit," soudí Gabriela Rusó.
Jejím zájmem je snaha o zachování i rozšíření zdejších biokoridorů či sledování chráněné flory a fauny na Bílinsku. "Konkrétně třeba sledování vzácných dřevin, které by bylo možno navrhnout za památné a tím přispět k jejich větší ochraně," upřesňuje odbornice na životní prostředí a ekologii.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů