Pátek, 29. března 2024

Arnie bojuje proti globálnímu oteplování

Arnie bojuje proti globálnímu oteplování
LOS ANGELES/PRAHA Arnold Schwarzenegger opět dokázal, že nehodlá zůstat jen filmovou hvězdou, která se stala kalifornským guvernérem, ale že se z něj stává politik, který svými činy zastíní i prezidenta George W. Bushe. Zatímco celý svět bojuje s globálním oteplováním, americký prezident i nadále odmítá ratifikovat Kjótský protokol o snížení emisí skleníkových plynů.
Schwarzenegger se vydal zcela opačnou cestou, a proto předložil návrh zákona, který by měl v Kalifornii zavést strop na vypouštění oxidu uhličitého a jiných škodlivých plynů do ovzduší. Senátem norma prošla hladce. Prosazení zákona ve Sněmovně reprezentantů by měla umožnit dohoda, kterou republikánský guvernér (za kritiky svých spolustraníků) uzavřel s demokraty, kteří mají většinu v zákonodárném sboru. Pokud bude zákon schválen, Kalifornie se tak stane prvním státem v USA, ve kterém bude přísně regulováno vypouštění emisí skleníkových plynů. Ekologové guvernérův krok uvítali a doufají, že si z něj vezme příklad i Bushova administrativa.
"Jsem velmi šťastný, že mohu oznámit vyjednání historické dohody v boji proti globálnímu oteplování," uvedl Arnold Schwarzenegger po týdnech vypjatého vyjednávání. "Úspěch našeho systému bude příkladem pro ostatní státy," dodal.
Za svůj čin si ale vysloužil kritiku zejména od svých republikánských kolegů, podle kterých regulace emisí povedou k odchodu podnikatelů z Kalifornie, což způsobí úbytek pracovních míst. "Přijetí této normy bude znamenat odliv obchodníků do jiných států," citovala BBC republikána George Plesciu. "Tento zákon je cesta, jak ekonomicky zruinovat Kalifornii," doplnil ho republikánský senátor Dennis Hollingsworth. Jak někteří republikáni dodávají, podobnému zákonu se nebrání, navrhují však bojovat se skleníkovými plyny na celoamerické úrovni, nikoli jen v jednotlivých státech.
Podle Schwarzeneggera by se měly emise skleníkových plynů v tomto nejlidnatějším americkém státě do roku 2020 snížit až o čtvrtinu. Současně nová norma umožní obchodovat s emisemi oxidu uhličitého, jako je to běžné v zemích Evropské unie. Američtí odborníci se ale přesto obávají, že tento krok přichází příliš pozdě a je málo razantní. Profesor John Holdren, prezident Americké asociace pro rozvoj vědy uvedl pro BBC, že klimatické změny způsobené činností člověka jsou rychlejší, než vědci předpokládali. Schwarzenegger chce, aby byl nový zákon schválen do listopadu, kdy se v zemi konají volby nového guvernéra. V nich se chce bývalá hollywoodská hvězda ucházet o znovuzvolení do úřadu. A ekology si už na svou stranu určitě naklonil.
Guvernérův poslední krok by mohl mít vliv i na Bushovu administrativu. "Je velmi pravděpodobné, že teď začne jednat i Washington," řekl ekolog Fred Krupp.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů