Čtvrtek, 25. dubna 2024

TŘÍDÍTE VE ŠKOLE, VE SVÉM MĚSTĚ I U VÁS DOMA ODPAD?

TŘÍDÍTE VE ŠKOLE, VE SVÉM MĚSTĚ I U VÁS DOMA ODPAD?

„Dokud budeme uvažovat o odpadu jako o něčem, co nepotřebujeme, pak nám opravdu nezbude nic jiného, než se ho zbavovat jako otravné a nepotřebné věci k vyhození,” říká s oblibou na svých přednáškách americký profesor chemie Paul Connett.

Pokračuje: „Je zapotřebí, abychom zapomenuli slovo odpad, a nahradili ho slovem surovina. Odpad je věc, kterou stvořilo našich deset prstů a našich deset prstů by si s ním mělo umět poradit. Existují města, ve kterých se lidé rozhodli, že do patnácti let nebudou vytvářet takřka žádný odpad.”

Strategie, kterou jsme se pokusili charakterizovat slovy Paula Connetta, se anglicky nazývá Zero Waste. Nemá zatím dokonalý český překlad. I v České republice by však tato cesta mohla postupně začít nahrazovat zejména skládky, ale také spalovny odpadu.

Hromady odpadu, které jsme vytvořili, rostou každým dnem. Je třeba přijmout odpovědnost za to, co produkujeme. V koši odpad nezmizí.

ZVEME VÁS DO SOUTĚŽE „ODPAD JAKO SUROVINA” » VSTUPTE

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů