Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na poslední chvíli vybral premiér Mirek Topolánek nového šéfa resortu životního prostředí. Stane se jím nestraník a koordinátor Světové banky Petr Kalaš (66). V kabinetu nakonec zřejmě nebude ministr pro evropské záležitosti, ale vláda jmenuje vládního zmocněnce. Petr Gandalovič, který měl v jeho čele stát, nakonec povede dosavadní Ministerstvo pro místní rozvoj.

Úřady amerického státu Aljaška zaslaly ropné společnosti Exxon Mobil účet na 92,2 miliónu dolarů (asi dvě miliardy Kč). Tuto částku chtějí proplatit za ekologickou havárii z roku 1989. Tehdy havaroval u břehů Aljašky obří tanker Exxon Valdez a znečistil ropnými látkami okolí. Federální ministerstvo spravedlnosti a úřad na Aljašce tvrdí, že částka 900 miliónů dolarů, kterou Exxon uhradil v rámci vyrovnání v roce 1991, není úplná.

Praha - Obyvatelé České republiky požadují, aby se místní příroda více chránila. Průzkumy veřejného ukazují, že 80 procent Čechů chce, aby se více lesů v zemi stalo součástí národních parků. Kromě toho 61 procent občanů odmítá kácení v národních parcích a 60 procent obyvatel je proti stavbám nových cest a lyžařských vleků v takto chráněných územích. Silnější ochranu lesů oproti současné situaci požaduje 99 procent Čechů. To je nejvyšší procento z dvanácti evropských zemí, kde se konal průzkum mínění pro mezinárodní ochranářskou organizaci WWF.

Deštivé počasí babího léta zrovna neláká na výlet do přírody, a tak se přímo nabízí možnost prohlédnout si přírodu pod střechou. Ve Východočeském muzeum v Pardubicích stojí za návštěvu expozice "Příroda východního Polabí", která získala i ocenění nejlepší muzejní expozice v roce 2005. Ve velkých skleněných vitrínách tu najdete celé ekosystémy vytvořené z vycpanin, suchých rostlin, částí stromů. Takže se najednou můžete ocitnout na hladině rybníka, v lužním lese, na polní mezi, rozkvetlé louce, v borovém lese či na skále na Kunětické hoře. Na vedle stojících panelech si pak můžete pustit i zvuky zvířat, či prohlédnout fotky rostlin a přečíst doplňující text. V samotné vitríně nejsou žádné popisky a tak každý návštěvník dostanu při vstupu do sálu tištěný průvodce, kde jsou kreslená schéma s popiskami. Expozice je zpříjemněna i ukázkou tří typů písčitých sedimentů, z řeky Labe, tak říčky Loučné a písečného přesypu, které si lze nejen prohlédnout, ale hlavně osahat. Součástí je koutek, kde si děti mohou vybarvit obrázek bažanta, srnky, babočky či rosničky. Muzeum je otevřeno denně od 10:00 do 18:00, kromě pondělí. Více na www.vcm.cz.

Podle informace Listu Žen-min-ž-paa, vodní prostředí v rezervoáru vodního díla Tří soutěžky dosáhlo velkého vývoje.
Ke konci června letošního roku v 13 odvodech okruhu Tří soutěžky bylo uvedeno do provozu 18 továren pro čistění odpadních vod, 14 továren pro čistění odpadů.
Projekt Tři soutěžky se nachází ve městě Ji Chang, středčínské provincie Hu Bei. Jedná se o jádro projektu Tři soutěsky a největší přehradu z armovaného betonu na světě.

PRAHA (mez) - Vybudování odpočívadla na trase budoucí evropské cyklostezky podél řeky Odry v ostravské Staré Bělé finančně podpoří firma DHL. Na projektu spolupracuje s Nadací Partnerství. Společně s místními zastupiteli se dohodli na umístění informačního panelu, laviček a stojanů na kola v přírodně a rekreačně zajímavé lokalitě nedaleko Chráněné krajinné oblasti Poodří. " Jsme rádi, že můžeme podpořit vybudování odpočívadel na oderské stezce. Jedná se o ekologický projekt, který umožní lidem v celém Moravskoslezském kraji zdravě a bezpečně sportovat," uvedl ředitel DHL Express CR Jiří Stojar.

Most - Lidé bydlící v rodinných domcích v chladných dnech již topí. Přes zimu kouř z komínů často přispívá ke znečištění ovzduší. " Letos jsme zatím zhoršení nezaznamenali," uvedla Soňa Hykyšová, vedoucí Ekologického centra v Mostě. Ekologičtější vytápění plynem, které občané začali ve velké míře využívat po roce 1989, výrazně přispělo ke zlepšení stavu ovzduší na Mostecku. Vzhledem k neustálemu zdražování plynu se však spousta z nich opět vrací k tuhým palivům. "Určitě by však lidé neměli vhazovat do kotlů plasty, gumu nebo jiný domácí odpad. Při takovém spalování vznikají škodlivé látky, takzvané karcinogeny," doplnila Hykyšová.

Lechovice - Od konce uplynulého týdne je možné bojovat se zbraní v ruce proti náletům tisícihlavých hejn špačků. Ti se i na Znojemsku stěhují do vinohradů a ničí úrodu zdejších vinařů.
" Na Vinařském fondu už máme oznámení o možnosti odstřelu špačka v katastrech vinařských obcí spadajících pod působnost Městského úřadu ve Znojmě," potvrdil ředitel vinařského fondu Martin Půček.
Podle něj se vinaři musí nejdříve domluvit s některým z myslivců, který má oprávnění střílet. Ten musí na znojemský odbor životního prostředí nahlásit kde se bude střílet. " Některá myslivecká sdružení už byla vinaři oslovena. Kolik myslivců se svou zbraní letos pomůže, ale budeme vědět až někdy v září," sdělil jednatel okresního mysliveckého spolku Znojmo Petr Schmuttermeier.
Jsou však oblasti, kde myslivci se zbraní v ruce na špačky nevyjdou. Jde převážně o vinice v blízkosti Národního parku Podyjí.
" Špaččí hejna v minulosti napáchala i na našich vinicích desetitisícové škody. Nešlo však o takovou kalamitu, jakou zažili loni kolegové z Břeclavska. Přesto je monitorujeme," doplnil vedoucí lechovických vinic Roman Staněk.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů