Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rozšíření obchodování s povolenkami uhlíkových emisí na osobní úroveň

Rozšíření obchodování s povolenkami uhlíkových emisí na osobní úroveň
Časopis Nature uvedl, že sekretář pro životní prostředí Velké Británie David Miliband v červenci tohoto roku navrhl vydávat každému dospělému Britovi roční povolenky na emise oxidu uhličitého. Obhájci tohoto systému tvrdí, že zaměří pozornost lidí na šetření energií.
Uvedeme, jak má systém pracovat. Při transakcích zahrnujících přímý nákup energie, takových jako nákup benzinu, osoba s penězi též předá uhlíkové kredity, které dostane od státu. Jestliže tyto kredity vyčerpá, bude je muset nakoupit extra, když bude platit za pohonné hmoty či elektřinu. Regulací množství osobních kreditů vydaných každý rok vláda bude schopna snížit celkové emise oxidu uhličitého, a tak se vypořádávat s klimatickými změnami.
Na místo zakazování některých produktů, služeb či aktivit, či jejich vyšším zdaněním, osobní uhlíkové povolenky umožní občanům s nimi obchodovat, řekl Miliband 19. července, když uváděl svoji myšlenku veřejnosti.
Vědci studující tento návrh říkají, že je cestou rozšíření obchodování emisemi na osobní úroveň. Toto obchodování je již používáno k omezení emisí některého evropského průmyslu. Na rozdíl od nic neříkajících uhlíkových daní povzbuzuje jednotlivce přemýšlet nad jeho emisemi. "Dělá je viditelnými," říká podle Nature Richard Starkey, expert uhlíkové politiky univerzity v Manchestru v Anglii. Starkey rovněž zdůrazňuje, že rodiny s nižšími příjmy, které spotřebovávají méně energie než bohatší rodiny, mohou uhlíkové kredity uspořit, a pak je prodávat. Podle běžné úrovně emisí v Británii, na jednotlivce by připadlo ročně 1,25 tuny uhlíku. Pro představu jízda 200 km autem používajícím benzin představuje jedno procento tohoto množství. Povolenky při dnešních cenách by měly hodnotu pouze několik desítek liber (či US dolarů), avšak jestliže by politici uzákonili ambicióznější program snižování emisí na 60 % pod úroveň roku 1990 k roku 2050, ceny povolenek by podstatně stouply.
Tyto myšlenky však bude velice těžké vysvětlit Američanům (myšleni Severoameričané), řekl podle časopisu Nature z 27. července 2006,jeden starší americký obhájce životního prostředí, který nechtěl být jmenován.
Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů