Čtvrtek, 18. dubna 2024

Rozhodli jste se pro sluneční energii?

Denně se setkáváme v redakci s dotazy našich čtenářů, která z obnovitelných energií je v našich podmínkách nejperspektivnější a nejefektivnější.

Rozhodli jste se pro sluneční energii?

Zdeněk Kučera

Každé rozhodnutí  bude však vždy ovlivňováno mnoha podmínkami, mezi ty nejdůležitější patří pochopitelně světový vývoj cen energií, přírodní podmínky pro danou technologii,  technická úroveň oné technologie a její pořizovací náklady. Je nezbytně nutné před důležitým rozhodnutím o oné technologii získat co nevíce informací. Buď u známých, kteří už nějakou přírodní energii využívají, pochopitelně z odborné literatury, z internetu a z odborných veletrhů. Nejcennější informace však získáme u seriozní firmy, která se výrobou či instalacemi zabývá a má dlouholeté zkušenosti jak s funkčními komponenty tak s vlastním provozem a optimálním výkonem.

Navštívili jsme jednu východočeskou firmu, kde se výrobou a instalací solární termické technologie zabývají více než 10 let. Za naše čtenáře se ptáme:

Co by měl vědět zákazník, který si chce pořídit solární technologii.

Především to musí být už člověk, který už je dostatečně informovaný o tom, že sluneční energie není jen hračičkou pro ohřev vody v bazénu. Také ví, že už není ochoten platit energetickým gigantům pořád vyšší a vyšší ceny a že si bude část spotřebované energie vyrábět sám podle svých potřeb. Současně ví, že slunce i v našich rovnoběžkách má dostatečnou sílu na to, že dokáže zhodnotit jeho investice do technologie a dokáže mu sloužit podstatnou část roku.

Jaké první informace získá od vás?

Pokud bude pořizovaná technologie využívaná rodinou žijící v rodinném domku, ptáme se, kolik lidí v rodině žije, protože podle základních propočtů spotřebuje jeden člen rodiny asi 50 litrů teplé vody, čili čtyřčlenná rodina  200 litrů, které vyrobí například naše vyráběné dva kolektory, každý  o ploše 2,18 m2. Pokud je systém zařazen do domácí energetiky, tedy například, že termické kolektory se podílejí na ohřevu užitkové vody nebo vody k vytápění objektu společně s plynovým kotlem, kotlem na dřevo, či tepelným čerpadlem, jde vždy o individuální propočet tak, aby sluneční výkon byl optimální.

Na trhu je už  poměrně velká nabídka technologie. Podle čeho by měl zákazník vybírat, co by měl o kolektorech vědět?

Na trhu jsou české výrobky, evropské, v poslední době i asijské. Náš kolektor stojí kolem 11 tisíc Kč a tu cenu držíme v úrovni, abychom byli pro zákazníky cenově zajímaví. Lacinější asijské bych nikomu nedoporučoval, protože tam, kde se ušetří na kvalitě materiálu se vám to promítne do výkonu a životnosti. A tady platí přesně, že nikdo není tak bohatý, aby kupoval laciné věci. Především kolektor musí mít své technické vlastnosti, s nimiž garantuje dlouhodobou životnost. Měl by mít bezpečnostní certifikát na čelní sklo. Mělo by být u nás povinností, aby tyto výrobky byly vybaveny skly tvrzenými, odolnými proti fyzickým vlivům. Životnost našeho produktu je  minimálně 30 let, takže když si představíte všechny klimatické vlivy, které kolektor musí vydržet, ty obrovské tepelné rozdíly i tepelné šoky, kdy na rozpálený kolektor začne pršet, to laciná technologie s obyčejnými skly nevydrží.

Důležité jsou i technické informace o ploše. Některé firmy uvádějí za pracovní plochu celý plošný rozměr kolektoru, ale jeho pracovní plocha je přece jen rozměr absorbéru bez ploch rámečků.  V těchto informacích je také odpověď na to, co je lepší – pořídit si kolektory velkoplošné s jistou nevýhodou velké hmotnosti při instalaci nebo více meších. Prioritní je přece ta funkční plocha.

 Začali jsme mluvit o parametrech kolektoru. Vy je také stavíte. Co je na něm nejdůležitější?

Už jsme se zmínili o životnosti a bezpečnosti. Výběr výrobců čelního skla je velmi důležitý, protože bezpečnost, odolnost a světelná propustnost jsou nejdůležitější parametry.  Některá skla jsou čirá a rovná, některá prizmatická. Dáváme přednost těm prvním. Jakýmsi srdcem kolektoru je absorbér. My používáme německé výrobky FlatWing s vysoce selektivní vrstvou (95% ± 2%). Jsou to měděné pláty s přiletovaným systémem trubiček. Plát je vybaven speciální vrstvou, která na sebe váže co nevíce slunečního záření a jak je u mnohých výrobků vidět i sem proniká móda. V současnosti je velký zájem o modré kolektory, které vypadají na střechách velmi dekorativně. Někteří výrobci rozšiřují svou nabídku i o jiné barvy. Důležité však je to, aby aborbér, když ho ukládáme do plastové vany, nebyl nijak poškozen. Do kategorie poškození počítáme i otisk prstů, který se na kolektoru časem dokáže vypálit v neopravitelnou skvrnu. I to nás delší dobu zaměstnávalo a hledali jsme optimální způsob jak dodržet až sterilní čistotu. Kolektor je uvnitř vybaven izolačními hmotami a hliníkové rámečky musí být také vybaveny ochrannou vrstvou. Podle našeho přesvědčení jen takový výrobek může mít certifikát kvality.Důležitá je i ventilace kolektoru, která zamezí vnitřnímu rosení.

 Vaše firma tedy nejen vyrábí kolektory, ale provádí i instalace. Tady jsou také specifická řešení?

To je ten druhý moment, kdy klientovi musíte představit postup. Instalace je jistým způsobem zásah do střechy domu a to si dovedu představit, že zákazník začne pociťovat obavu o budoucí těsnost své střechy. Pro šikmé střechy je nutné, aby nosné konstrukce byly pevné a přitom aby nebylo nutno do složení střechy příliš zasahovat. Pro cestu primární vody z kolektorů do topného systému jsme si vyvinuli speciální tašku, která spolehlivě drží nepropustnost střechy a je estetická. Musíme ještě zmínit jednu důležitou věc při montáži a to je zakrytí kolektorů dokud nejsou napojeny na vodu a naplněny speciální kapalinou. Suchý kolektor by mohlo slunce zničit dříve než by nám začal sloužit.

 

Jak je to se sklonem kolektorů?

U nás by měl být alespoň těch 45 stupňů. Nižší sklony neposkytují tu výtěžnost slunečního svitu. Výzkumný ústav ve Freiburgu v Německu dokonce doporučuje v našich rovnoběžkách sklon až 55 stupňů. Je to pochopitelné. V létě je někdy sluníčka až moc a v zimě zas není tak vysoko.

Co dále je potřeba k technologii na výrobu TUV nebo tepla.?

Důležitou součástí celého systému je čerpadlo, které žene médium celým systémem. Některé, spíše menší systémy, využívají pouze samotíže  kapaliny o rozličných teplotách, ale ohřev pracuje pomalu a má menší účinnost. S čerpadlem je důležitá regulace, která dokáže podle nastavených hodnot přepínat podle sluneční intenzity z kolektorů na jiný zdroj ( např. plynový kotel) a naopak. Součástí celého okruhu jsou pochopitelně filtry, teploměry a tlakoměry, vypouštěcí ventily instalované tak, aby ohlídaly i vypouštěcí klapku.  Jak jsme uvedli, podle domácí spotřeby musí být k systému připojen zásobník vody s dostatečným objemem,  který drží teplou vodu pro pozdější využití. Praktickým řešením bývá i menší zásobník, který slouží pro předohřev vody pro kotel. Ten pak spotřebuje méně paliva a méně času na výrobu požadované teploty vody. Měřící přístroje sice nejsou nezbytné, ale pro dobrou funkci celého systému i po eventuální ochranu jsou důležité. Na displejích vidíme vstupní a výstupní teplotu média, tepelný rozdíl, nastavení teplot pro další činnost a výkon v kilowatech.

Těžko takhle popsat základní složení systému. Každé řešení je v podstatě originál, který vychází  z požadavku zákazníka.

 Má solární technologie budoucnost?

Jako všechny obnovitelné zdroje energie. Lidé už poznali na svých peněženkách, že platí za energie stále víc. Po letošní zimě mnozí už nezvažují, ale už vybírají jak zajistit teplo své domácnosti. Často se nás lidé ptají na návratnost investice. Pochopitelně se dá vyčíslit, ale dnes se nikdo neptá na návratnost například při koupi nového auta. Tady chceme mít energii podle svých představ a hlavně čistou vůči celému okolí. Jde o finance, ale jde také o ekologii. Částečně  by měl výrazněji pomoci stát. Dotacemi, daňovými podmínkami, novými trendy, které by si vzali za své i architekti a stavební firmy. Vztah k okolí, k životnímu prostředí si musí každý v sobě najít sám.

 Vlastnosti kvalitního solárního kolektoru

vysoce účinná selektivní vrstva absorbéru

nekorodující absorbér z mědi

vana kolektoru z plastu ABS odolná klimatickým vlivům

izolace z minerálních materiálů s vysokou životností

bezpečnostní sklo odolávající prudkým změnám teplot

dlouholetá životnost garantovaná atestem

 

Zdroj: časopis Alternativní energie - www.alen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů