Čtvrtek, 28. března 2024

EU chce změny daní na auta

EU chce změny daní na auta
Zákonodárci Evropské unie včera vyzvali k přijetí plánu, jenž by zjednodušil pravidla pro zdanění automobilů a zvýšil daňovou sazbu u vozů s velkými emisemi. Plán, se kterým již v loňském roce přišla Evropská komise, vyžaduje podporu ze strany vlád všech jednotlivých členských zemí unie.
Návrh počítá s postupným zrušením daně z registrace automobilů a jejím nahrazením daní, jež by byla založena na množství emisí oxidu uhličitého a dalších látek, které vozy vypouštějí. Silniční daň by podle návrhu byla restrukturalizována během pěti až deseti let.
O návrhu se mluvilo v Evropském parlamentu, kde má podporu většiny velkých stran. "Je to vítaná podpora pro využití zelených daní způsobem, který mění naše chování bez zvýšení celkového zdanění," uvedla britská liberální demokratka Sharon Bowlesová.
Daně založené na množství emisí by podle návrhu měly nahradit 25 % příjmů ze současných registračních a silničních daní do konce roku 2008 a polovinu těchto příjmů do roku 2010. Přijetí plánu by zjednodušilo i přesuny automobilů mezi jednotlivými členskými zeměmi unie, v nichž se nyní systémy pro zdanění automobilů liší.
Německo například stanovuje výši daní na základě objemu motoru, Itálie a Řecko se řídí podle velikosti automobilu. Největší registrační poplatky mají Švédko a Dánsko. Lidé, stěhující se nyní z jednoho státu EU do druhého, tak mohou čelit dvojímu zdanění, protože musí svůj automobil v nové zemi přeregistrovat. Daňové odlišnosti vedou i k rozdílům v cenách aut v rámci EU. Návrh na změny ve zdanění aut je součástí snahy EU o omezení emisí tzv. skleníkových plynů, které podle vědců vedou ke globálnímu oteplování.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů