Pátek, 29. března 2024

Těžaře láká důl pod Radhoštěm

Těžaře láká důl pod Radhoštěm
Rožnov pod Radhoštěm - Radní i obyvatele Rožnova, Frenštátu a okolních obcí hodně znepokojily zprávy o tom, že se těžaři ze společnosti OKD chystají obnovit průzkumné ražby pro přesné zjištění zásob uhlí a metanu v zakonzervovaném Dole Frenštát.
"Podobné tendence nejsou dobré, náš region patří v povědomí lidí mezi ty, kde příroda hraje výraznou roli a vztah k životnímu prostředí má prioritu. To by mohl příchod těžařů nabourat," řekl místostarosta Rožnova pod Radhoštěm František Šulgan.

Ekologové demonstrovali v Praze

Společnost OKD již dokonce dostala souhlas obvodního báňského úřadu v Ostravě, ministerstvo životního prostředí se však proti tomuto rozhodnutí odvolalo. Český báňský úřad má s konečnou platností rozhodnout dnes nebo v dalších dnech.
Před dvěma lety se odpůrci těžby v Beskydech výrazně proti příchodu těžebních strojů ozvali peticí, kterou v několika městech kraje podepsaly tisíce lidí. "Ani to neodradilo OKD, aby ve svých snahách obnovit těžbu pokračovala," řekl Šulgan.
Průzkumná ražba by měla vést v hloubce devět set metrů. Podle předsedy Obvodního báňského úřadu Ostrava Libora Hrocha by se v takové velké hloubce neměla těžba na povrchu nijak projevit.
"Situace pro nás zůstává stejná. My čekáme na vyjádření Českého báňského úřadu. A až přijde, tak je pro nás závazné a budeme ho respektovat," konstatovala zástupkyně tiskové mluvčí OKD Markéta Collins. Proti snaze OKD se hlasitě ozývají také ekologové. Několik desítek příznivců sdružení Naše Beskydy a aktivistů Greenpeace už dokonce demonstrovalo před před budovou Českého báňského úřadu v Praze.

Ozvali se i Greenpeace

"Neustále jsou porušovány zákony a Český báňský úřad nebo obvodní báňský úřad vždy rozhoduje ve prospěch těžařů. Případné průzkumné ražby by prakticky znamenaly začátek těžby v dosud nikdy neotevřeném dole a tím i devastaci chráněného území v Beskydech," obává se předseda sdružení Naše Beskydy Stanislav Uruba.
K protestu Valachů se připojili i aktivisté české pobočky mezinárodní ekologické organizace Greenpeace. Ti sice zatím nezamýšlejí v Beskydech zahájit vlastní kampaň proti dolu, chtějí však prý podle svých možností i v budoucnu pomáhat beskydským občanským sdružením a obcím.
"Greenpeace v současnosti vede kampaň proti prolomení územních ekologických limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách a za záchranu obcí Horní Jiřetín a Černice. Lidé a příroda v severních Čechách i v Beskydech čelí stejné hrozbě, tedy těžbě uhlí velkou korporací, která má také velký vliv na regionální úředníky i politiky. Budeme se proto snažit zprostředkovat jejich užší spolupráci a výměnu zkušeností," řekl Jan Rovenský z Greenpeace.
Pokud Český báňský úřad průzkumnou ražbu skutečně povolí, budou se muset protestující občané domáhat svých práv už jedině u soudu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů